Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Japans angrep på India ble en fiasko

Våren 1944 invaderte japanerne India. De fryktet at britene ellers ville bruke kolonien som utgangspunkt for et fremstøt mot Burma. Japans mål var i første omgang byene Kohima og Imphal.

IWM/Getty Images

Den 7. mars 1944 innledet japanerne angrepet på Imphal og Kohima med en hær på over 80. 000 mann.

Det britiske forsvaret ble ledet av general William Slim med støtte fra amerikanske krigsfly under ledelse av general Joseph W. Stilwell.

Det var bare 1500 britiske og indiske soldater på plass i Kohima ved slagets begynnelse, men tusenvis av britiske og indiske forsterkninger sluttet seg snart til den allierte styrken.

Japanerne beleiret Kohima, men var ikke i stand til å erobre byen. Heller ikke sørover ved Imphal lyktes det keiserrikets styrker å oppnå et avgjørende gjennombrudd.

Angrepet gikk i stå, og general Slims soldater gjenerobret de tapte områdene stykke for stykke inntil det i juli var klart at invasjonen hadde slått feil.

De japanske styrkene var tallmessig overlegne da offensiven begynte, men de maktet likevel aldri å bryte gjennom britenes stillinger i India.

© IWM/Getty Images

Japanerne kjempet videre med selvmorderisk iver, men soldatene var utkjørt og svekket av sykdom, og offiserene ga ordre om tilbaketrekking.

Offensiven endte katastrofalt for den japanske hæren, som mistet 53.000 soldater mot de alliertes 16.500.

Verre var det at nederlaget knekket de japanske styrkenes evne til å foreta offensive operasjoner i Burma og dermed banet veien for de alliertes gjenerobring av landet fra november 1944 til juli 1945.

Les også:

Andre verdenskrig

Smart general knuste Japans invasjon av India

25 minutter
Nazisme

Hvordan flyktet Adolf Eichmann til Sør-Amerika?

2 minutter
Andre verdenskrig

2. verdenskrig: Japanere ble slaktet på stillehavsøy

15 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul