Head to Head by Nicolas Trudgian © Military Gallery Wendover UK
battle of britain dogfight

Lynguide: Luftkrigen mot Hitler

I over tre måneder holdt det engelske luftvåpenet så vidt stand mot Luftwaffe i luften over Den engelske kanal og Sør-England - før rasende hevntørst fikk Hitler til å begå en strategisk brøler.

Når?

Ca. 10. juli til 31. oktober 1940

Hvor?

Luftrommet over og rundt Storbritannia.

Hvordan?

Den 10. juli 1940 angriper tyske bombefly britiske handelskonvoier. Angrepene fortsetter de påfølgende dagene, og britiske jagerfly blir satt inn for å forsvare konvoiene.

I slutten av måneden innstilles konvoitrafikken fordi forsvaret er blitt for kostbart. I august begynner tyskerne i stedet å bombe britiske flyplasser og radarstasjoner.

Britene klarer imidlertid å reparere mange av skadene raskt, og industrien produserer hele tiden nye fly som tas i bruk av Royal Air Force (RAF) i kampene mot de angripende tyske flyene.

Et stort tysk flyangrep mot den britiske østkysten blir slått tilbake av britiske jagerdivisjoner den 15. august. Mannskapet er til alt hell stasjonert i denne delen av landet for å restituere seg og få utdannelse.

Den 24. august blir London bombet, og den britiske statsministeren Winston Churchill sender bombefly mot Berlin i et gjengjeldelsesangrep.

Nazi-Tysklands diktator Adolf Hitler slår imidlertid tilbake og gir ordre om at de tyske flyangrepene skal konsentrere seg om London i stedet for de britiske flybasene.

Hvorfor?

I juni 1940 hadde Nazi-Tyskland gjennom sin lynkrig på vestfronten besatt Belgia, Nederland og Frankrike.

Tyskernes neste mål var “Operasjon Seelöwe”, kodenavnet for den planlagte invasjonen av Storbritannia via Den engelske kanal.

Før invasjonen kunne gjennomføres, måtte tyskerne dog nedkjempe det britiske flyvåpenet.

Hitlers beslutning om å bombe London i stedet for det britiske flyvåpenets infrastruktur betød imidlertid at tyskerne aldri oppnådde det nødvendige luftherredømmet over øyriket, og nazistenes invasjonsplaner måtte derfor oppgis.

“Aldri har så mange hatt så få å takke for så mye.” Winston Churchills ros til pilotene i Royal Air Force under slaget om England i 1940.
churchill victory sign

Winston Churchill

© Bridgeman Art Library/Ritzau Scanpix

Store deler av London lå i ruiner etter de tyske luftangrepene, men den britiske befolkningen lot seg ikke knekke av bombingen.

© FL Historical s/Imageselect

Hva skjedde så?

Slaget om Storbritannia går høsten 1940 over i det britene kaller blitzen – en periode med hyppige flyangrep mot britiske storbyer.

  • 4. september: Hitler lover i en tale å hevne den britiske bombingen av Berlin ved å jevne London med jorden.
  • 7. september: Den systematiske bombingen av London innledes. 3000 innbyggere blir drept bare den første uken.
  • 14. november: Industribyen Coventry bombes. Tre fjerdedeler av byens krigsindustri ødelegges, og 600 mennesker dør.
  • 30. december: Gjennom å kombinere spreng- og brann-bomber forårsaker tyskerne 1500 branner i London.
  • 11. maj 1941: Blitzen avbrytes fordi Nazi-Tyskland i stedet vil bruke kreftene på å forberede invasjonen av Sovjet­unionen. Tyskerne har til sammen sluppet 190.000 brannbomber over London under blitzen.

Les også: Britenes katastrofale bombing av Den franske skole i København i de siste månedene av 2. verdenskrig.