Monte Cassino: De alliertes dyrekjøpte seier

Monte Cassino: En eneste fjelltopp sto i veien for de alliertes erobring av Roma. Soldatene måtte erobre fjellknausen og det gamle klosteret kvadratmeter for kvadratmeter mens bomber og granater gjorde livet i frontlinjen til et helvete.

29. oktober 2012 av Rasmus Dahlberg & Esben Mønster-Kjær

Slaget om Monte Cassino i Italia ble en personlig ydmykelse for Winston Churchill. Støvellandet viste seg å være alt annet enn sårbart, og fjell og kystsletter oversådd med strie elveløp ga forsvarerne alle fordelene.

Monte Cassino var strategisk viktig

Skulle de allierte klare å bryte igjennom fiendens Gustavlinje, måtte det gjøres ved Monte Cassino – for fjellet kontrollerte inngangen til den eneste dalen der allierte panserstyrker kunne rykke frem.

Divisjoner fra hele verden sto bak et fire måneder langt stormløp mot noen få kilometers frontlinje. Amerikanere, briter, newzealendere, indere og polakker forsøkte etter tur å rydde fjellet og åpne veien til Roma.

I kamper som lignet vanviddet i skyttergravene under første verdenskrig, ble tusenvis av soldater ofret for bagatellmessige territoriale gevinster.

Dyrekjøpt seier

Mens det hele sto på, ble et av Italias vakreste områder med det prektige middelalderklosteret på toppen av Monte Cassino jevnet med jorden av bombefly og kanoner til bare et goldt månelignende landskap sto igjen.

Da de allierte styrkene endelig inntok Monte Cassino og brøt igjennom Gustavlinjen, hadde seieren en tydelig bismak. Hele 55 000 soldater var falt mot bare 20 000 på tysk side. Og tyskerne etablerte bare en ny linje litt lenger mot nord.

Les mer og se bildene

Se bildegalleriet: Slaget ved Monte Cassino. Klikk på lenken i boksen til høyre.

Les også den store artikkelen i Historie nr. 16/2012 – eller hent den i PDF-format ved å klikke på Last ned-knappen nedenfor.

Sikhene i den britiske hæren nektet å bytte turbanene med stålhjelmer. Foto: Getty/All Over Press

Den alltid optimistiske Kesselring var elsket av sine soldater. Etter krigen var han aktiv i flere veteranorganisasjoner. Foto: Polfoto/Ullstein bild

Klosteret på Monte Cassino ble angrepet av mer enn 250 allierte bombefly. Foto: Polfoto/Topfoto

Hvert år besøker tusenvis av turister og katolikker det gjenreiste komplekset. Foto: Polfoto/Corbis

De allierte tok det rolig ved Anzio. Dermed mistet de muligheten til å tvinge tyskerne i Italia på tilbaketog. Foto: Getty/All Over Press

Selv for de kampvante newzealenderne var Monte Cassino en prøvelse. Foto: Polfoto/Topfoto

Frankrikes marokkanske fjell­krigere gikk for å være uhyggelig effektive med kniv. Foto: Getty Images

Polakker som hadde kjempet for de allierte, var uønsket i det kommunistiske Polen etter 1945. Foto: Getty/All Over Press

Allierte og tyske styrker kjempet i husene i Cassino i nesten et halvt år. Foto: Scala/BPK

Kanskje du er interessert i