hommageauxheros.fr

Ny fornøyelsespark om D-dagen forarger

En planlagt temapark i Normandie har fått alvorlig motbør. Et Disneyland om 2. verdenskrig? Nei, takk! Pengemenn får ikke slå mynt på våre forfedres ofre, raser de falnes etterlatte.

I 2025 skal en temapark om D-dagen åpne i Normandie. Fornøyelsesparken har fått navnet Tribute to the Heroes – Hyllest til heltene, men navnet formilder ikke prosjektets kritikere.

De falnes etterlatte og lokale franskmenn motsetter seg prosjektet som skal tjene penger på de blodige kamphandlingene den 6. juni 1944. Kritikerne kaller den planlagte turistattraksjonen for «D-dag-land» – med dårlig skjult referanse til Disneyland.

Tema-parken skal anlegges på et 75 hektar stort landområde mellom de to amerikanske landgangsstrendene Utah og Omaha nær Bayeux. Ifølge planen vil den trekke til seg 600 000 turister i året.

Temaparken skal inneholde et teater med 1000 plasser. Her skal skuespillere og statister opptre foran en levende bakgrunn med bilder fra 2. verdenskrig.

© hommageauxheros.fr

Burde vi forby Saving Private Ryan?

I et åpent brev har 700 historikere og familiemedlemmer til soldatene som kjempet og falt, uttrykt sitt sinne over prosjektet:

«Vi er forferdet over at deres minne skal forvandles til en turistattraksjon. Å gi tillatelse til dette prosjektet vil nedverdige og forringe smerten og deres offer – og fremstille våre kjære som kuriositeter i et pengesultent underholdningsselskap», forklarer gruppen.

Frankrikes tidligere forsvarsminister og leder i Normandie-regionen, Hervé Morin, forsvarer derimot prosjektet:

«Vi har fem millioner gjester i Normandie hvert år. Ønsker folk at vi skal legge ned all virksomhet som har med landgangen i Normandie å gjøre? Var det noen som forlangte at vi skulle forby filmen Saving Private Ryan?»