Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

“Polske ryttere angrep tyske stridsvogner”

Polakkene ble tatt så grundig på sengen av den tyske lynkrigen at kavaleriet prøvde å stoppe stridsvogner med sabler! Det er en god historie, men har den noen rot i virkeligheten?

Hans Winke/Imageselect

Den 1. september 1939 krysset tys­kerne grensen til Polen, og dermed var 2. verdenskrig i gang. Et av de første stedene tyskerne møtte motstand, var i nærheten av landsbyen Krojanty.

Her innledet en eskadron ulaner – polske kavalerister – en blodig kamp mot den tyske krigsmaskinen. Mer enn tjue hester døde.

Dagen etter inviterte tys­kerne to italienske journalister ut på slagmarken og fortalte dem at de døde hestene var resultatet av et hodeløst angrep på de tyske stridsvognene.

“Hvor modige, tapre og dumdristige polakkene enn var, ble de likevel knust under det tyske angrepet”
William L. Shirer: Det tredje rikets vekst og fall, 1962

Journalistene skrev deretter en levende beretning om polakkenes fortvilte mot der de gikk løs på stridsvognene uten andre våpen enn lanser og sabler.
Historien gikk verden rundt, og den ble brukt flittig i tysk propaganda for å understreke hvor primitive polakkene var.

Etter krigen dukket episoden opp i mange historiebøker, blant annet i bind to av det høyt respekterte verket Det tredje rikets vekst og fall fra 1962 av journalisten William L. Shirer:

“Hester mot tanks! Kavaleristenes lange lanse mot panservognens lange kanon! Hvor modige, tapre og dumdris­tige polakkene enn var, ble de likevel knust under det tyske angrepet.”

FOR OG IMOT: Memoarer kontra forskning

De polske ulanene var bevæpnet med panserverngevær, som var en reell trussel mot lett pansrede kjøretøyer.

© Ministerstwo Wojny

KONKLUSJON: Nazistenes røverhistorie har vært seiglivet

Ulanene hadde røtter tilbake til 1700-tallet og var en del av den stolte polske kavaleritradisjonen. Myten om at dette symbolet på gammeldags krigføring gjorde håpløs motstand mot tyskernes stridsvogner, var en så god historie at den har blitt gjenfortalt helt siden 1939. Men historieforskningen har vist at den ikke baserer seg på kjensgjerninger.

Det polske rytterangrepet med sabel og lanse er en myte skapt av den tyske propagandaen. I virkeligheten var polakkene langt fra maktesløse. I løpet av de 36 dagene det tok tyskerne å ta Polen, ble de møtt av i alt seksten kavaleriangrep, de fleste av dem vellykkede.

Ved byen Mokra klarte polakkene å ødelegge hele femti tyske stridsvogner, og her var ulanene dødelige. Rytterne kom seg rundt stridsvognen, steg av hesten og avfyrte panserverngeværet mot den sårbare baksiden.

MYTEKNUSERNES DOM: Angrepet fant ikke sted.

Les også:

Andre verdenskrig

Miniubåt finner gammelt krigsskip i verdens dypeste dykk

2 minutter
Hitler

Hvorfor delte Hitler Polen med Stalin?

1 minutt
Andre verdenskrig

Invasjonen av Polen: Stuka førte blitskrig fra himmelen

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul