Visste USA at Japan ville angripe Pearl Harbor?

Som lyn fra blå himmel for de japanske flyene inn over Pearl Harbor og lot bombene falle. Angrepet på flåtebasen var katastrofalt – men kunne kanskje vært unngått.

Som lyn fra blå himmel for de japanske flyene inn over Pearl Harbor og lot bombene falle. Angrepet på flåtebasen var katastrofalt – men kunne kanskje vært unngått.

Shutterstock

Kl. 7.55 om morgenen den 7. desember 1941 angrep japanske fly og skip den amerikanske stillehavsflåten i Pearl Harbor i Hawaii. Angrepet lot til å komme overraskende på president Franklin D. Roosevelt, som dagen etter forklarte i en radiotale at USA ble “plutselig og bevisst angrepet av sjø- og luftstyrker”.

VIDEO – Se japanerne angripe:

Men flere embetsmenn og militære var mindre overrasket. Blant dem var general og militæranalytiker Billy Mitchell, som allerede i 1925 mente at Japan en dag ville angripe Pearl Harbor med bombefly.

I løpet av 1941 – året før angrepet – ble advarslene flere. Alt i januar fikk Joseph Grew, USAs ambassadør i Japan, kjennskap til japanernes planer under et møte med en utenlandsk koll­ega, men utenriksdepartementet igno­rerte advarslene.

Det samme opplevde en ung asiat som ifølge krigskorrespondenten Eric Sevareid hadde opplysninger om et kommende angrep. Utenriksdepartementet avviste ham også.

Japanske tropper inntok Beijing i august 1937.

© Associated Press Billedbyline

Hvorfor angrep japanerne?

En krig mellom USA og Japan hadde ulmet i årtier før angrepet på Pearl Harbor i 1941. Begge ville dominere Stillehavet, og spesielt Japan hadde vunnet flere kriger med nabolandene og inntatt enorme territorier – USA var nå den eneste rivalen.

USA betraktet også Japan som en trussel og forsøkte både diplomati og handelsblokader, men forhandlingene brøt sammen i november 1941. Noen dager senere angrep Japan Pearl Harbor, og USA kom med i 2. verdenskrig.

I månedene før angrepet oppfanget USAs etterretningstjenester også flere meldinger som tydet på at Japan pønsket på noe stort. Men de mange brikkene ble aldri samlet.

Derfor var USA forsvarsløst da Japan angrep Pearl Harbor. Det kostet cirka 2400 amerikanere livet.

USAs krigsskip reiste seg på ny: