USAAF/Wikimedia Commons

Soldat overlevde fall fra syv kilometers høyde

Under 2. verdenskrig krevde det hell å overleve et bombetokt over tyskokkupert område. En ung skytter ved navn Alan Magee hadde rikelig av det.

Mellom 1939 og 1945 mistet godt over 100 000 allierte soldater livet i kamper om luftrommet over Europa. 24 år gamle Alan Magee fra New Jersey kunne lett blitt en av dem hvis ikke amerikaneren hadde vært så usannsynlig heldig.

Den 3. januar 1943 befant han seg om bord på en B-17 flyvende festning med kurs mot Saint-Nazaire i Frankrike. Her skulle amerikanerne bombe et tysk våpendepot. Magee var skytter og satt sammenkrøpet i sin pleksiglasskuppel i magen på B-17-flyet da det plutselig ble truffet av antiluftskyts.

Fra sin utsatte post under B-17-flyets buk skulle Magee forsvare flyet mot tyske jagerfly som angrep nedenfra.

© Library of Congress

I all hast kom han seg ut av kuppelen og inn i flykroppen, som var innhyllet i flammer. Den unge skytteren prøvde å ta på seg en fallskjerm, men oppdaget at granatene hadde flådd den i stykker.

Rett etter mistet Magee bevisstheten da nok en granat traff flyet. Flyet gikk i spinn i 6700 meters høyde – med Magee og to-tre svære bomber om bord. Den bevisstløse skytteren må ha blitt kastet ut gjennom et hull i skroget. Den friske luften vekket ham og Magee skjønte til sin forferdelse at han befant seg i fritt fall.

«Kjære Gud, ikke la meg dø», ba han før han besvimte igjen.

Glasstak tok av for fallet

Få øyeblikk senere lød det et kjempebrak i Saint-Nazaire da glasstaket på byens jernbanestasjon splintret. Folk som løp til så en ung soldat som hang oppe i taksperrene. Til alles overraskelse var han fortsatt i live.

Jernbanestasjonen i Saint-Nazaire tok imot tyske godstog med ammunisjon under krigen. Bygningen med det reddende glasstaket ble derfor senere bombet sønder og sammen.

© Léopold Verger & Cie (L.V. & Cie) Paris/Wikimedia Commons

Magee ble fraktet til en tysk garnisonslege, som tok seg av ham. Amerikanerens høyre arm var nesten skilt fra kroppen, han hadde indre blødninger, var blitt truffet av 28 granatsplinter og hadde brukket adskillige bein.

Amerikaneren overlevde takket være den tyske legen, men tilbrakte resten av krigen i fangenskap. Alan Magee døde først i en alder av 84 år i 2003.