Laura Kreider/US ARMY

Soldater leverer tilbake kake med 77 års forsinkelse

Under 2. verdenskrig stjal amerikanske tropper en italiensk jentes bursdagskake. Nå prøver regimentet å gjøre skaden god igjen.

I 1945 måtte Meri Mion og foreldrene hennes søke tilflukt i kjelleren fordi amerikanske tropper kom i kamp mot den tyske okkupasjonsmakten utenfor huset deres i Vicenza i det nordlige Italia.

Da familien kom tilbake til kjøkkenet sitt om morgenen, hadde amerikanerne spist den da 13 år gamle Meris bursdagskake, som var satt til avkjøling ved et åpent vindu.

I en avisartikkel som ble trykt i 2020, uttalte Mion:

«Siden da har jeg hvert år på bursdagen min tenkt på den natten. Jeg vil fortsatt gjerne spise den kaken, men jeg er likevel glad for at det hele endte så godt.»

Etter at [2. verdenskrig raste i Italia] (https://historienet.no/krig/kjente-krigspersonligheter/mussolini-ville-gjenskape-romerriket?), har USA hatt soldater stasjonert i Vicenza, og da de leste intervjuet, bestemte garnisonen seg for å bøte på landsmennenes udåd ved en passende anledning.

Jubilanten, Meri Mion, var 13 år da allierte tropper befridde Italia, som tyskerne hadde erobret etter Mussolinis fall.

© Laura Kreider/US ARMY

Fødselsdagsbarn tilgir de amerikanske soldatene

Den kom nylig da Meri Mion fylte 90 år. De amerikanske soldatene ga henne en unnskyldning og en bursdagskake i erstatning.

Under overrekkelsen uttalte jubilanten at hun for lenge siden hadde tilgitt de amerikanske soldatene som stjal kaken hennes for 77 år siden. Hun takket samtidig for den nye kaken:

«Jeg vil spise kaken med hele familien min og minnes denne fantastiske dagen som jeg aldri vil glemme.»