Spitfire-vrak skjulte benrester
75 år etter at et Spitfire jagerfly styrtet under andre verdenskrig, har arkeologer utgravd restene etter tragedien. Blant vrakrestene fant man benrester etter flyets pilot.

Storbritannia produserte cirka 22 000 Spitfire-jagere til Royal Air Force under andre verdenskrig.
20-årig pilot mistet livet
- november 1940 styrtet et Spitfire-fly i et myrområde i Øst-England. Flyets pilot, 20-årige Harold Edwin Penketh, hadde bare 13 timers erfaring i å føre en Spitfire da flyet traff bakken. Penketh døde på stedet, og liket ble hentet ut og sendt til hjembyen Brighton, slik at familien kunne gravlegge den omkomne flygeren.
Nå – 75 år efter ulykken – har arkeologer funnet benrester blant vrakrestene av Penkeths fly, en Mark 1 Spitfire X4593. Rettsmedisinere bekrefter at benrestene stammer fra den unge piloten. En etterforskning av ulykken viste at det enten var snakk om en feil i flyets oksygentilførsel eller at Penketh selv var skyld i ulykken. Uansett hva som var årsaken, styrtet flyet i en myr. Flyvraket ble fylt av vann og dynn og sank to meter ned.
Liten gutt så det hele
Den da bare åtte år gamle Tony Redhead så tragedien finne sted. Som så ofte under krigen satt han på trappen foran barndomshjemmet i Cambridgeshire og så på jagerfly som Hurricane og Spitfire og bombeflyet Lancaster.
Men denne dagen skulle bli annerledes enn de andre. Sammen med to andre fly dundret et Spitfire-fly fra Royal Air Force forbi over hodet på ham. Flyet med Harold Edwin Penketh bak stikka var på et treningsoppdrag, men da flyet hadde nådd en høyde på 8500 meter (cirka 26 000 fot), ble det plutselig slått ut av kurs og gikk inn i et stup.
“Jeg husker at flyet lagde en voldsom støy”, forteller den nå 83 år gamle Tony Redhead til den britiske avisen Telegraph.
“Og like brått stanset motoren, og flyet hadde kurs rett mot bakken”, forteller han videre.
I omkring 600 meters høyde (cirka 1800 fot) klarte piloten å rette opp flyet, men straks etter gikk det inn i et nytt stup. Ikke lenge etter gikk flyet rett i bakken med nesen først.
Flere Spitfire-funn har dukket opp
I syv dager har arkeologer ved Oxford Archaelogy East nå gravd i sumpområdet der Penkeths Spitfire styrtet:
“Det er svært spennende og virkelig en utfordring. Jeg har drevet med alle mulige arkeologiske undersøkelser verden over, men å kunne si at 'Vi har gravd opp en Spitfire' – det overgår alt jeg tidligere har jobbet med”, sier prosjektleder Stephen Macaulay til den britiske avisen Daily Mail.
Selv om flyet har ligget begravd i den britiske myren i 75 år, har arkeologene likevel kunnet grave ut flere funn fra vraket. For i tillegg til benrestene har de også fravd ut cockpiten i flyet, instrumentpanelet og den ene bensintanken.
Også Harold Edwin Penkeths klokke og sigarettetui med initialene “HEP” har dukket opp, og dessuten har arkeologene også hentet opp flyets Merlin-motor, en godt bevart gummihodpute og deler av en av flyets vinger.