Stalin avlyste attentat mot Hitler

To ganger avblåste Sovjetunionens diktator Josef Stalin planer om å ta livet av Adolf Hitler. Stalin fryktet at Tyskland ville slutte fred med Vesten.

Hitler overlevde flere drapsforsøk og spøkte gjerne med sin seiglivethet – her overfor Italias diktator Benito Mussolini.

Detaljerte planer om å ta Adolf Hitler av dage ble i 1943 og 1944 bremset av Sovjetunionens diktator Josef Stalin. Det avslører den pensjonerte generalen og innenriksministeren Anatolij Kulikov.
«Det ble lagt en konkret plan om å drepe Hitler i bunkeren, men Stalin avlyste den plutselig av frykt for at Hitlers håndlangere skulle inngå en separat fredsavtale med Storbritannia og USA etter Hitlers død», fortalte Kulikov under en konferanse om militærhistorie i Moskva.

Ifølge Kulikov fikk Sovjetunionen nok en mulighet for å bli kvitt Hitler i 1944, etter at det hadde lyktes å plante en attentatmann i Adolf Hitlers nærmeste krets. Men igjen avlyste Stalin planen – denne gangen fordi han mente at Sovjetunionen var sterk nok til å beseire Tyskland så grundig at landet aldri ville bli en trussel igjen. Dessuten ville en fortsettelse av krigen gjøre det mulig for Sovjetunionen å få langt større innflytelse i Øst-Europa.

Historikere mener at minst 17 attentater ble planlagt mot Hitler i 1939-1945.