Stalin jaktet på nazi-diplomater

Agenter fra Sovjetunionen bortførte i all hemmelighet en rekke nazistiske diplomater etter andre verdenskrig.

Josef Stalin fikk tidligere nazi-diplomater bortført og torturert i Lubjanka­-fengselet­ i Moskva.

Agenter fra Sovjetunionen bortførte i all hemmelighet en rekke nazistiske diplomater etter andre verdenskrig. Det viser rapporter fra Russlands militære etterretningstjeneste, FSB.

Rapportene er samlet og utgitt av to FSB-arkivarer, og avslører at Sovjetunionens diktator Josef Stalin personlig ga ordre om å kidnappe Hitlers ambassadører og forsvarsattacheer og bringe dem til Lubjanka­-fengselet i Moskva.

Ifølge boken ville Stalin ta hevn over de tyske diplomatene, fordi han mente at de var årsaken til at Nazi-Tyskland angrep Sovjet i 1941. Øverst på Stalins liste sto den tyske utenriksministeren Joachim von Ribbentrop, men han ble arrestert av de allierte før sovjetiske agenter fikk tak i ham.

Sovjeterne hadde mer hell med seg når det gjaldt de andre på listen. Tre måneder etter at krigen var slutt, var 374 diplomater bortført fra Tyskland og andre land til Sovjetunionen. Mange av dem ble dømt til 25 års straffarbeid i de beryktede gulagleirene. Omtrent halvparten av de 374 kom levende hjem.