Tarawa: Verre enn D-dagen

En påstått enkel invasjon utartet til rene marerittet for amerikanerne da de i 1943 forsøkte å innta den strategisk viktige Tarawa-atollen i Stillehavet.

En halvannen meter høy barriere langs stranden sperret veien for de amerikanske kjøretøyene. På invasjonens første dag måtte infanteriet kjempe alene.

Japans offensiv i Stillehavet har stanset opp, og USA er klar til nye angrep. Høsten 1943 stevnet en armada av landgangsfartøyer inn mot Tarawa-atollen sør i Stillehavet. På den lille flekken på kartet befant det seg en strategisk viktig flyplass som amerikanerne ville bruke. Marineinfanteristene på vei mot landgangen er blitt lovet en enkel seier over Tarawas forsvarere.

Men i stedet blir landgangen et 76 timer langt mareritt. Japanske kanoner og maskingevær påfører den første bølgen av amerikanske invasjonssoldater større tap enn soldatkollegene på Omaha Beach i Normandie skulle oppleve året etter.

Inne på stranden kjempet små grupper av soldater i tre døgn om hver eneste bunker helt til den japanske forsvarsstyrken ble utslettet.

Les enda mer om Tarawa

• Les enda mer om Tarawa i Historie nr. 4/2012.
• Du kan også laste ned og lese artikkelen i pdf-format - alt du må gjøre, er å registrere deg som bruker på Histories hjemmeside. Det er lett, og det er gratis.
Logg deg på og hent artikkelen her.