Tysk general blir bortført

Nazistene står bak et redselsregime på den okkuperte øya Kreta. Som hevn beslutter greske motstandsfolk og britiske agenter å kidnappe den tyske øverstkommanderende på øya.

Den overvektige general Heinrich Kreipe (i midten) måtte følge bortførerne sine over flere pass på Idafjellet, Kretas høyeste.

Det er en mørk kveld på Kreta. I en veigrøft utenfor hovedstaden, Iraklio, stirrer ni par øyne vaktsomt ut i natten. Da en stor Opel viser seg, løper de ni mennene opp på veien og stanser bilen. Et øyeblikk etter er sjåføren overmannet og passasjeren, den tyske general Heinrich Kreipe, tatt til fange.

Aksjonen har vært planlagt lenge. Helt siden den tyske okkupasjonen av Kreta våren 1941 har øyboerne levd under et terrorregime. I motsetning til mange andre områder, satte kreterne seg voldsomt til motverge mot de tyske invasjonsstyrkene. Nazistenes svar var massehenrettelser og nedbrenninger av landsbyer.

Spesielt én mann har fått rykte på seg for å være uhørt brutal, general Friedrich-Wilhelm Müller, kjent som Slakteren fra Kreta. Egentlig skulle Müller bli bortført, men han er bortreist da gruppen er klar til å slå til i april 1944. I stedet beslutter de greske frihetskjemperne og britiske agentene å kidnappe Müllers stedfortreder, general Kreipe.

I 1972 kunne Patrick Leigh Fermor og Heinrich Kreipe skåle på gamle krigsminner ved Akropolis.

Flukt blir hinderløp

Selve bortføringen er i virkeligheten den enkleste delen av operasjonen. Oppgaven er nå å få den tilfangetatte generalen bort fra Kreta, hvor over 50 000 tyske soldater er utstasjonert.

Kreipe blir plassert i baksetet på bilen, klemt inne mellom et par velvoksne greske frihetskjempere. I forsetet sitter de to britiske agentene som leder aksjonen, William Stanley Moss og Patrick Leigh Fermor. Begge britene er kledd i tyske uniformer – vel vitende om at plottet med å opptre i fiendens uniformer automatisk vil medføre en henrettelse hvis de blir fanget.

For å komme ut til kysten er selskapet nødt til å kjøre gjennom Iraklio, som vrimler av tyskere. I løpet av natten blir bilen stanset 22 ganger ved tyske kontrollposter. Men Patrick Leigh Fermor, som tidligere har reist i Tyskland og snakker språket, lykkes hver gang med å narre vaktene.

Landsbyboere risikerer livet

På den andre siden av Iraklio etterlater Fermor og Moss generalens Opel ved kysten for at tyskerne skal tro at Kreipe allerede har seilt bort fra øya. Men i virkeligheten er bortførerne nødt til å krysse Kreta fra nord til sør for å komme til det avtalte samlingsstedet. Med seg på slep har selskapet den overvektige og motvillige Kreipe, som til og med er såret i beinet.

For å unngå de utallige tyske patruljene, søker bortførerne opp på det snøkledde Idafjellet. Underveis får de hjelp av lokale landsbyboere, som med livet som innsats kommer med mat og forteller om tyskernes bevegelser. Endelig, etter mer enn to uker på flukt, lykkes det å få kontakt med den britiske garnisonen i Egypt og bli hentet av en båt. Utskipingen skjer bare et par hundre meter fra en tysk vaktpost, som heldigvis har det for travelt med å tørke klesvask til å oppdage noe.

Etter avhør i Kairo blir Heinrich Kreipe fløyet til en krigsfangeleir i Canada. På Kreta er den tilbakevendte general Müller rasende over bortføringen og avreagerer ved senere å beordre flere massakrer på sivile. Men kidnappingen styrker moralen i motstandsbevegelsen på øya betraktelig, og sender et signal til tyskerne om at de allierte kan slå til hvor som helst.

Video

Se gamle fiender møtes igjen

28 år etter bortføringen møtte general Kreipe igjen bortførerne sine i et gresk TV-show. Se gjenforeningen og intervjuer med Heinrich Kreipe og Patrick Leigh Fermor. Programmet er på engelsk.