Tysk skip kan skjule det forsvunne ravkammeret

Under 2. verdenskrig forsvant tsarens berømte "ravkammer". Nå mener noen dykkere at de kan ha funnet det på bunnen av Østersjøen.

Under 2. verdenskrig forsvant tsarens berømte "ravkammer". Nå mener noen dykkere at de kan ha funnet det på bunnen av Østersjøen.

Tomasz Stachura/Santi

En gruppe dykkere har lokalisert vraket av det tyske dampskipet Karlsruhe. Skipet ble senket av russerne sør i Østersjøen den 13. april 1945.

Karlsruhe var det siste tyske skipet som seilte fra Königsberg før byen falt i hendene på Den røde hær. I mange år har historikerne spekulert over om skipet hadde det verdensberømte ravkammeret om bord.

Ravkammeret var en prektig sal dekorert med paneler av rav og gull som tsar Peter den store fikk i gave fra Preussens kong Fredrik Vilhelm 1 i 1716.

Panelene ble installert i Katarinapalasset utenfor St. Petersburg, og siden tilføyde russerne flere rav-paneler så rommet til slutt var bekledd med over seks tonn rav.

Tyskerne stjal ravkammeret fra Katarinapalasset utenfor St. Petersburg i 1941.

© Andrey Korzun

Berging kan løse gåten

Da den tyske hæren tok palasset under angrepet på Sovjetunionen i 1941, ble ravkammeret demontert og fraktet til Königsberg, der panelene ble satt opp på byens slott.

Under kaoset i 1945 pakket tyskerne kammeret ned i kasser, men siden har de forsvunnet sporløst.

Ingen vet hvor kassene havnet. Noen historikere har foreslått at kassene ble sendt med Karlsruhe og at ravkammeret nå ligger på havbunnen.

Andre tror at kassene med ravkammeret gikk tapt da russerne inntok byen.

Polakken Tomasz Stachura leder dykkergruppen Baltictech som fant vraket. Han håper at polske myndigheter vil finansiere bergingen. Bare slik kan mysteriet om Karlsruhes last bli løst én gang for alle.