Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Arkeologer finner verdens eldste soldatmonument

Arkeologer jubler over den 22 m høye verdenssensasjonen Tell Banat North, som i dag ligger under vann i Eufratelven i Syria.

EUPHRATES SALVAGE PROJECT

En 22 m høy, menneskeskapt haug i Syria har nettopp fått en ny og betydelig høyere status. Tell Banat North – også kjent som Det hvite monumentet – ble anlagt mellom 2450 og 2300 f.Kr. nær grensen til nåtidens Tyrkia.

I løpet av 1980- og 1990-tallet hadde arkeologer det travelt med å grave ut haugen fordi Tell Banat ville bli oversvømt på grunn av at Eufrat skulle demmes opp på strekningen der den lå.

Arkeologene oppdaget den gang at Tell Banat North var en gravhaug som inneholdt likene av 30 soldater – formodentlig fiendtlige tropper som hadde falt under et stort slag med stridsvogner.

Nå har forskere fra University of Toronto sett på utgravningsrapporten med friske øyne. Canadierne mener at de falne ikke var fiender, men den mesopotamiske befolkningens egne tapre krigere, noe som gjør Tell Banat til verdens eldste krigsminnesmerke over vanlige soldater.

Gravhaugen ligger i dag under vann ca. 50 km fra den syrisk-tyrkiske grensen.

© HISTORIE

Gravhaugen var 100 m i diameter

Der finnes eldre monumenter over falne fyrster, men i oldtidsbyen Tell Banat ble en haug på 22 m med en diameter på 100 m oppført for å hylle menige soldater.

De canadiske forskerne hefter seg ved at soldatene ikke bare ble kastet i en fellesgrav for 4500 år siden, i stedet ble de omhyggelig stedt til hvile ved siden av hverandre, og så fin behandling fikk ikke fiendens falne.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul