Da SS Sultana la fra kai for siste gang, hadde skipet over 2000 flere passasjerer om bord enn det var bygd for.

Frigitte fanger døde i skipskatastrofe

21. april 1865 gikk over 2000 utsultede frigitte krigsfanger om bord på elvedamperen SS Sultana i New Orleans. Skipet skulle seile dem bort fra helvetet i Sørstatene og hjem til deres kjære i Nordstatene. Så langt kom de aldri.

2. oktober 2014 av Marianne Dalsgaard

Folk sto så tett at mange knapt kunne røre seg. 2427 mennesker hadde gått om bord på SS Sultana. Det var over 2000 flere enn det vesle skipet var bygd for.

De aller fleste passasjerene var nordstatssoldater som hadde sittet som krigsfanger i månedsvis i Sørstatenes fangeleirer. De var trette, avkreftede og utsultede.

Sørstatssabotør hadde plassert bombe i lasten


De frigitte soldatene gledet seg over at de hadde vunnet krigen som hadde rast i fire år. Nå skulle de hjem.

Fem dager etter avreise, 27. april 1865, var elvedamperen på vei nordover langs en bielv til Mississippi-floden etter å ha tatt opp nylig befridde nordstatssoldater fra fangeleirene Andersonville og Cahaba. Klokken 2 om natten eksploderte plutselig dampkjelene i SS Sultana, og skipet kom i brann. De fleste passasjerene kastet seg over bord for ikke å brenne i hjel, men druknet i det kalde vannet. Over 1700 mennesker omkom.

Senere kom det frem at eksplosjonen skyldtes bomber, såkalte kulltorpedoer som en sabotør fra Sørstatene hadde lurt ned i kullbingen. Og SS Sultana var ikke det eneste skipet som ble rammet.

Les mer om Sørstatenes aksjoner

Sørstatenes sabotasjeaksjoner var et forsøk på å snu krigslykken og vinne Den amerikanske borgerkrigen. SS Sultana ble det siste grusomme punktumet i den ellers tapte kampen. Les mer om Sørstatenes sabotørkorps og dets metoder da Den amerikanske borgerkrigen gikk mot slutten, i Historie nr. 15/2014.

NB! Du må ha en profil på Historie for å laste ned artikkelen. Den er gratis å opprette, og det tar bare et øyeblikk. Når du klikker på nedlastingsknappen, får du mulighet til å opprette en profil.

Kanskje du er interessert i