Manx Museum/Manx National Heritage

Mysterium om engelsk gullring løst

Inskripsjonen “JD” har hittil vært en gåte for historikerne, men nå knyttes en kjent britisk ring til blodige begivenheter i 1600-tallets Storbritannia.

I desember 2020 fant en britisk amatørarkeolog en 370 år gammel gullring på Isle of Man i Irskesjøen. Siden den gang har lokalhistorikere forsøkt å finne ut hvem ringen tilhørte. Nå har de kommet frem til et mulig svar takket være ringens inskripsjon: “JD”.

“Initialene JD kan peke på James Stanley, som var 7. jarl av Derby og Lord of Man. Han støttet rojalistenes sak under den engelske borgerkrigen (1642-1651, red.). Brev og dokumenter fra den tiden viser at han underskrev seg med J Derby, så initialene JD passer på ham”, forklarer Allison Fox, kurator på Manx Museum.

I slutten av 1630-årene ble ringens antatte eier, den syvende jarlen av Derby, portrettert sammen med kone og et av parets ti barn

© The Frick Collection/Anthony van Dyck

Minne om halshugd ektemann

Lord Derby kjempet på kongens side i den engelske borgerkrigen, og derfor ble jarlen henrettet da rojalistene tapte krigen i 1651. Ringen har trolig blitt fremstilt for lord Derbys kone, lady Charlotte, som et minne om hennes avdøde ektemann.

Lady Charlotte av Darby var selv innbitt rojalist. I 1644 forsvarte hun familiens hjem, borgen Lathom House i Lancashere, i tre måneder mot en beleiringshær. Etter dette flyktet hun til Isle of Man, der ringen ble funnet 370 år senere.

Lady Charlotte måtte oppgi sine to borger på Man etter krigen og endte selv i fangenskap. Hun ble imidlertid løslatt igjen. Det er uvisst om hun mistet ringen i fengselet eller først etter sin død i 1664.