Bridgeman Images
Soldater i slag under Amerikanske Borgerkrig

Forskere fastslår: Fire mystiske soldater kjempet for sørstatene i den amerikanske borgerkrigen

I fjor fant arkeologer skjelettene til fire soldater i umerkede graver. Etter omfattende arbeid har de nå funnet ut hvilken side de avdøde sto på i slaget ved Williamsburg under den amerikanske borgerkrigen.

Da arkeologer i fjor oppdaget fire umerkede graver i Williamsburg i den amerikanske delstaten Virginia, reiste det flere spørsmål enn det ga svar.

Forskerne ble raskt enige om at skjelettene måtte stamme fra soldater som deltok i slaget ved Williamsburg under den amerikanske borgerkrigen.

Men det var alt de nye funnene avslørte.

"Dessverre fantes det ingen uniformer eller andre gjenstander som kunne indikere om de kjempet for Konføderasjonen eller Unionen", sier Jack Gary til Washington Post.

Han er direktør for arkeologi ved Colonial Williamsburg Foundation, som står bak utgravningen og de nye undersøkelsene.

Men nå har forskerne altså kommet et skritt nærmere en identifisering av de ukjente ofrene.

Ved å saumfare kirkebøker og andre offisielle opptegnelser i Williamsburg har arkeologene funnet ut at de fire soldatene kjempet på sørstatenes side.

Glemte soldater fikk ikke ny begravelse

Forskerne har sammenholdt opplysninger fra tre kilder: opptegnelser fra byens daværende begravelsesagent, øyenvitneskildringer om massegraver og kirkebøkene fra en kirke som fungerte som feltsykehus etter slaget.

Dollar-guldmønter i jord

En av de uidentifiserte soldatene fikk uvanlig nok med seg to en-dollar gullmynter i graven. De har sannsynligvis vært gjemt i uniformen, ellers ville de ha blitt konfiskert før de ble lagt i jorda.

© The Colonial Williamsburg Foundation

Et av øyenvitnene var enken Isabella Thompson Sully, som i et brev beskrev hvordan døde sørstatssoldater ble båret ut til store fellesgraver mellom kirken og ammunisjonslageret, der de fire ukjente soldatene ble funnet.

Senere vendte den rike enken tilbake og betalte for å få sørstatssoldatene begravet på behørig vis.

"Vi er overbevist om at de som gravde opp ofrene i de store gravene, overså disse mindre gravene", forklarer Jack Gary til Virginia Gazette.

Forskerne fortsetter arbeidet med å finne navnene på de fire ukjente soldatene, og feltet er nå snevret inn til 22 muligheter.

Ukjent soldat begravet med sjeldne gullmynter

Gravene avslører ikke mye om soldatenes liv, men vitner med all tydelighet om mennenes brutale endelikt under den amerikanske borgerkrigen.

En av soldatene hadde en kule innkapslet i ryggsøylen. En annen av de fire avdøde hadde et par gulldollar på seg - et svært sjeldent funn i en soldatgrav.

Ifølge Jack Gary var gullet sannsynligvis sydd inn i soldatens uniform for å skjule det for fienden.

Slaget ved Williamsburg ble utkjempet den 5. mai 1862, da rundt 40 000 nordstatssoldater angrep sørstatenes baktropp, som var på retrett etter nederlaget ved Yorktown.

Rundt 3800 soldater mistet livet i slaget, som endte uten en klar vinner, men som gjorde det mulig for sørstatsstyrkene å fortsette retretten mot Richmond i Virginia.