NGC & Shutterstock
Mann med metalldetektor og gullmynter

Heldig amerikaner finner gullskatt fra borgerkrigen

En tur med metalldetektoren kan ende med å innbringe en amerikansk mann mange hundre tusen kroner. Han har funnet en stor skatt av gullmynter fra den amerikanske borgerkrigen.

«Dette er det mest vanvittige noensinne», utbryter en heldig amerikansk metalldetektorentusiast fra Kentucky på en video han har lagt ut på nettet.

«Det er 1-dollar-gullmynter, 20-dollar-gullmynter og 10-dollar-gullmynter!»

En tur på åkeren med metalldetektor ble en lønnsom affære for en bonde i Kentucky da han fant mer enn 700 gullmynter fra tiden rundt den amerikanske borgerkrigen.

Historiker Ryan McNutt ved Georgia Southern University sier om skatten at «basert på perioden og beliggenheten i Kentucky, som var nøytralt på denne tiden underborgerkrigen, er det svært sannsynlig at den ble begravd før sørstatenes John Hunt Morgans plyndringstokt i juni–juli 1863».

Mange velstående innbyggere i Kentucky valgte å begrave pengene sine slik at sørstatsgeneralen ikke skulle få tak i dem. Ikke bare ville verdiene sannsynligvis bli konfiskert, men det ville også se dårlig ut for innbyggerne i den nøytrale staten hvis sørstatshæren fant unionens mynter i deres besittelse.

Skatten kommer til å innbringe en formue

Nå skal skatten auksjoneres bort, men nøyaktig hvor mye den kan innbringe den heldige finneren, er umulig å vite med sikkerhet.

Mange av myntene i samlingen er ekstremt sjeldne. For eksempel finnes det 18 spesielle Liberty 20-dollarmynter i samlingen, som på auksjoner ofte selges for 35 000 kroner eller mer per stykk, avhengig av tilstanden.

«Betydningen av dette funnet kan knapt overdrives», forklarer Jeff Garret, en ledende ekspert på amerikanske mynter.

«Det overveldende antallet på 700 gulldollar representerer en tidskapsel av mynter fra borgerkrigstiden, deriblant sjeldne mynter fra Dahlonega-myntverket. Å finne én 1863 double eagle-mynt i perfekt stand er et viktig myntfunn. Å finne en hel rull med perfekte eksemplarer er vanskelig å fatte.»

Gullmynter på svart bord

Nesten alle de 700 gullmyntene fra den amerikanske borgerkrigen er i perfekt stand – eksperter har bekreftet at alle er ekte.

© NGC