Mennesketann funnet i legendarisk ubåt

Forskere har finkjemmet den berømte ubåten H. L. Hunley fra den amerikanske borgerkrigen i ikke mindre enn 17 år. Og nå har de gjort enda et funn fra den forulykkede besetningen: en tann.

Ubåten H. L. Hunley sank i 1864. 153 år etter har to forskere nå funnet en mennesketann inne i fartøyet.

© BS RJK / Ritzau

I 2000 ble ubåten H. L. Hunley hevet fra havets bunn, og de siste 17 årene har to forskere lett etter besetningens kropps- og eiendeler og restaurert fartøyet.

Og etter alle de årene har de nå funnet en mennesketann som hadde blitt sittende fast i rusten på et håndtak av jern.

De to forskerne bak funnet mener ifølge DailyMail at tanna stammer fra den 24 år gamle Frank Collins, fordi den er funnet nær hans plass i ubåten.

Angrepet slo tilbake

I februar 1864 gled ubåten H. L. Hunley gjennom vannet utenfor byen North Charleston i staten South Carolina under den amerikanske borgerkrigen.

Ubåten var bare 1,2 meter i diameter og en del av sørstatenes (Konføderasjonen) styrker, som kjempet mot nordstatene (Unionen). Og utenfor South Carolina klarte ubåten – som den første ubåten i verden – å senke et fiendtlig skip.

Tragisk nok senket H. L. Hunley også seg selv i samme angrep, fordi ubåten bare var seks meter fra nordstatsskipet Housatonic. Eksplosjonen har derfor også rammet angriperen selv. Og hele besetningen på åtte sank og døde med ubtden.

Beskyttet i basseng på 300 000 liter

Siden bergingen av ubåten i 2000 har den vært oppbevart i en stor tank med cirka 300 000 liter vann og kjemikalier for å beskytte den. Men tre ganger i uken tømmer forskerne bassenget for å undersøke H. L. Hunley.

Tanna har ifølge forskerne sluppet eieren etter hans død i takt med at har brutt ned.