Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

De 16 rustne kanonkulene lå pent stablet opp i strandkanten – den ene hadde til og med et luntehull til tidsinnstilt sprengning.

© Richard Beck
Krig - Den amerikanske borgerkrigen

Nytt funn: Orkan blåser liv i den amerikanske borgerkrigen

Kanonkuler fra et dramatisk kapittel i den amerikanske borgerkrigen er funnet på en øy utenfor South Carolina. Orkanen Matthew blottla det stadig eksplosive skytset i strandsanden.

Det krevde en fullblods tropisk orkan å lirke 16 kanonkuler fra den amerikanske borgerkrigen ut av sanden på Folly Island utenfor byen Charleston i South Carolina.

Vindkast på opptil 260 km/t fikk deler av stranden til å erodere, og ut av sandmassene dukket det opp en flik av skytset nordstatshæren lagret på den kystnære øya under krigen.

En lokal strandgjest kom over den gamle ammunisjonen og tilkalte den lokale sheriffen, som så ringte etter luftvåpenets bomberyddere.

Senere samme dag hørtes hule drønn over Folly Island da sprengningseksperter gjorde kort prosess med det potensielt eksplosive funnet.

Kanonkuler skulle knuse fort

Kanonkulene stammer etter all sannsynlighet fra Nordstatenes fremstøt mot den viktige sørstatshavna Charleston sommeren 1863.

Byen var sterkt befestet, blant annet med kystfortet Fort Wagner sør for havneinnløpet som var med på å holde den slagkraftige nordstatsflåten ute av havna.

Kanonkulene er funnet på Folly Island (rød), som var støttepunkt for Nordstatenes angrep på Fort Wagner (svart) i 1863. Fort Wagner beskyttet innseilingen til Charlestons store naturhavn.

Over 5000 nordstatssoldater fra både hær og marine prøvde i to omganger i juli 1863 å storme Fort Wagner, men ble slått tilbake begge ganger.

Angrepene ble forsynt med materiell fra støttepunkter på blant annet Folly Island rundt ti kilometer unna, der de gamle kanonkulene nå endelig er funnet og ekspedert ut av historien med et brak.

Les også:

Den amerikanske borgerkrigen

Mennesketann funnet i legendarisk ubåt

2 minutter
Den amerikanske borgerkrigen

Her brøt USAs borgerkrig ut

3 minutter
Den amerikanske borgerkrigen

Oppdagelse: Ubåtbesetning ble muligens kvalt

3 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul