Kanonen og lavetten er korrekte ned til mindste detalje, men artilleristerne har ingen heste til at trække deres skyts.

Slaget ved Gettysburg ble utført på nytt

150-året for slaget ved Gettysburg ble markert i 2013. Historie var med da 11 000 levende historiefortellere ville skru tiden tilbake til 1863.

Gettysburg gikk igjen

Kanoner buldret, musketter knatret og tusenvis av støvler marsjerte taktfast da 11 000 mann gikk i kamp ved Gettysburg. Slaget, som er kalt den viktigste enkelthendelsen i amerikansk historie, hadde 150-årsjubileum. Og det ble markert med en storslått iscenesettelse over fire dager i juli 2013.

Alt skjedde etter den historiske dreieboken frem til finalen: sørstatenes siste, forgjeves frontalangrep. Se en video av den dramatiske kampen som avgjorde slaget og borgerkrigen her:


Vi gjør oppmerksom på at videoen er utekstet og på engelsk.

Les reportasjen fra Gettysburg


I reportasjen i Historie nr. 8/2014 kan du lese om hvordan 1863 møtte 2013 ved Gettysburg i fjor sommer.

NB! Du må ha en profil på Historie for å laste ned artikkelen. Den er gratis å opprette, og det tar bare et øyeblikk. Når du klikker på nedlastingsknappe,n får du mulighet til å opprette en profil.

Fortell oss hva du mener

HISTORIE tester nye måter å fortelle om fortidens dramaer på, og vi vil gjerne høre din mening. Kunne du tenke deg flere artikler som reportasjen fra Gettysburg om nålevende mennesker som møter historien i forbindelse med arbeid eller på fritiden? Skriv til oss.

I 1863 fikk nordstatenes soldater standarduniformer fra hærens depoter. Dagens soldater skaffer utstyret selv, og derfor varierer utseendet mer.

Kanskje du er interessert i