50 minutter i Berlinmurens dødsstripe

Et år etter at Berlinmuren ble bygd er stemningen i Berlin spent. Ukentlig er det blodige forsøk på å krysse grensen fra Øst- til Vest-Berlin. Om ettermiddagen 17. august 1962 prøver to kolleger å forsere muren til friheten foran øynene på hele verden.

Snekker Peter Fechter var 18 år da han prøvde å flykte over Berlinmuren i håp om å nå friheten i Vest-Tyskland.

© Wikimedia Commons

Hjertet pumper i Peter Fechters bryst. Det er knapt to timer siden han og kollegaen Helmut Kulbeik tok den spontane beslutningen: De ville ikke gå tilbake til jobb etter lunsjpausen. Klokken er nå nesten 14. De hadde tidligere lagt merke til et tomt snekkerverksted ved Berlinmuren i nærheten av arbeidsplassen deres. Ett vindu er ikke murt igjen. De har flaks.

Med skoene av for å dempe lyden fra skrittene deres, står Peter og Helmut klar ved vinduet. Det må times perfekt hvis de skal rekke å ta seg over på den andre siden.

Berlinmurens ’dødsstripe’ ligger som en gold ødemark foran dem. To betongmurer, piggtråd og vakter med skarpladde geværer. Risikoen er stor, men med utsikt til friheten på den andre siden av Berlinmuren, er det for fristende.

Et hopp mot friheten

Med ett hører de stemmer i bygningen. De ser på hverandre, nikker og hopper ut vinduet. Piggtråden på toppen av den første muren blir raskt forsert. Med føttene på bakken i Dødsstripen er det bare én ting å gjøre for Peter og Helmut: løpe.

De hører de første skuddet. Idet Helmut når opp på muren på motsatt side og kjemper seg gjennom piggtråden, ser han Peter. Han er som frosset i Dødsstripen. ”Kom nå, kom nå, skynd deg!”, roper Helmut.

Peter legger på sprang igjen. Flere skudd blir avfyrt fra de østtyske grensevaktene. Idet Peter når muren og begynner å klatre, kjenner han en voldsom smerte i hoften. Han velter ned og lener seg mot muren. Blodet renner fra et sår like under magen. Peter ser opp mot muren han allerede har krysset.

Flere vakter legger an og skyter. Med ett deiser Peter i bakken midt i piggtråden.

Peter Fechter lå døende i fullt åsyn fra begge sider av muren etter at han ble skutt ved foten av Berlinmuren inne i Dødsstripen.

© Wikimedia Commons

50 minutter i Berlinmurens piggtråd

50 minutter. Så lang tid lå Peter Fechter under piggtråden i Berlinmurens dødsstripe og skrek av smerte og ropte på hjelp. 50 minutter tok det før Peter blødde i hjel.

Det kom ingen hjelp. Ingen fra Øst- eller Vest-Berlin torde nærme seg av frykt for at motsatt side skulle skyte. Først da Peters skrik stoppet, hentet de østtyske grensevaktene ham under et slør av røyk.

Peter Fechter var den 27. personen som døde i forsøket på å krysse Berlinmuren fra øst til vest. Den tragiske hendelsen utspilte seg foran øynene på folk på begge sider.

I alt mistet 136 mennesker livet i fluktforsøket over Berlinmuren.

Etter 50 minutter ga ikke Peter Fechter lyd fra seg lenger. Først da ble han hentet av østtyske grensevakter.

© Wikimedia Commons