Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Snekker Peter Fechter var 18 år da han prøvde å flykte over Berlinmuren i håp om å nå friheten i Vest-Tyskland.

© Wikimedia Commons
Krig - Berlinmuren

50 minutter i Berlinmurens dødsstripe

Et år etter at Berlinmuren ble bygd er stemningen i Berlin spent. Ukentlig er det blodige forsøk på å krysse grensen fra Øst- til Vest-Berlin. Om ettermiddagen 17. august 1962 prøver to kolleger å forsere muren til friheten foran øynene på hele verden.

Hjertet pumper i Peter Fechters bryst. Det er knapt to timer siden han og kollegaen Helmut Kulbeik tok den spontane beslutningen: De ville ikke gå tilbake til jobb etter lunsjpausen. Klokken er nå nesten 14. De hadde tidligere lagt merke til et tomt snekkerverksted ved Berlinmuren i nærheten av arbeidsplassen deres. Ett vindu er ikke murt igjen. De har flaks.

Med skoene av for å dempe lyden fra skrittene deres, står Peter og Helmut klar ved vinduet. Det må times perfekt hvis de skal rekke å ta seg over på den andre siden.

Berlinmurens ’dødsstripe’ ligger som en gold ødemark foran dem. To betongmurer, piggtråd og vakter med skarpladde geværer. Risikoen er stor, men med utsikt til friheten på den andre siden av Berlinmuren, er det for fristende.

Et hopp mot friheten

Med ett hører de stemmer i bygningen. De ser på hverandre, nikker og hopper ut vinduet. Piggtråden på toppen av den første muren blir raskt forsert. Med føttene på bakken i Dødsstripen er det bare én ting å gjøre for Peter og Helmut: løpe.

De hører de første skuddet. Idet Helmut når opp på muren på motsatt side og kjemper seg gjennom piggtråden, ser han Peter. Han er som frosset i Dødsstripen. ”Kom nå, kom nå, skynd deg!”, roper Helmut.

Peter legger på sprang igjen. Flere skudd blir avfyrt fra de østtyske grensevaktene. Idet Peter når muren og begynner å klatre, kjenner han en voldsom smerte i hoften. Han velter ned og lener seg mot muren. Blodet renner fra et sår like under magen. Peter ser opp mot muren han allerede har krysset.

Flere vakter legger an og skyter. Med ett deiser Peter i bakken midt i piggtråden.

Peter Fechter lå døende i fullt åsyn fra begge sider av muren etter at han ble skutt ved foten av Berlinmuren inne i Dødsstripen.

© Wikimedia Commons

50 minutter i Berlinmurens piggtråd

50 minutter. Så lang tid lå Peter Fechter under piggtråden i Berlinmurens dødsstripe og skrek av smerte og ropte på hjelp. 50 minutter tok det før Peter blødde i hjel.

Det kom ingen hjelp. Ingen fra Øst- eller Vest-Berlin torde nærme seg av frykt for at motsatt side skulle skyte. Først da Peters skrik stoppet, hentet de østtyske grensevaktene ham under et slør av røyk.

Peter Fechter var den 27. personen som døde i forsøket på å krysse Berlinmuren fra øst til vest. Den tragiske hendelsen utspilte seg foran øynene på folk på begge sider.

I alt mistet 136 mennesker livet i fluktforsøket over Berlinmuren.

Etter 50 minutter ga ikke Peter Fechter lyd fra seg lenger. Først da ble han hentet av østtyske grensevakter.

© Wikimedia Commons

Les også:

Berlinmuren

Under muren: Studenter planla spektakulær flukt fra Øst-Berlin

24 minutter
Berlinmuren

Stort tema: 30-års jubileum for Berlinmurens fall

0 minutter
Berlinmuren

Hvor mange ble drept ved Berlinmuren?

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul