Picture Alliance / ZB & AIPN, Kr 010/1975
Czeslaw Kukuczka, Stasi

Stasi-mann stilles for retten: Bombedrama ved Muren

I 1974 forsøkte en polsk brannmann å true seg til friheten i Vest-Berlin med et bombeangrep. Det gikk bra - helt til han ble skutt i ryggen. Nå er en 79 år gammel tidligere Stasi-medarbeider anklaget for drapet.

Czeslaw Kukuczka, Stasi
© Picture Alliance / ZB & AIPN, Kr 010/1975

Han steller hagen sin og nyter sitt otium i et lite, hvitkalket hus i utkanten av Leipzig. Men den tilsynelatende vanlige og skrøpelige pensjonisten bærer åpenbart på en mørk hemmelighet.

Det mener i hvert fall statsadvokaten i Berlin, som anser 79 år gamle Manfred N. for å være en iskald Stasi-morder. For 49 år siden skal han ha skutt den 38 år gamle polakken Czeslaw Kukuczka i ryggen ved grenseovergangen Bahnhof Friedrichstrasse i Berlin. Nå er han anklaget for drap.

Manfred N. nekter å snakke med journalister, men hans kone sier til den tyske avisen Bild Zeitung:

"Jeg vedder 100 flasker champagne på at han blir frikjent. Hvis det er én ting jeg er helt sikker på, så er det at mannen min ikke er en morder! Alt vil bli oppklart." Hun fortsetter: "Vi har blitt rådet til ikke å snakke om saken."

Forsøkte å true seg til utvisning med en bombe

Manfred N. var 31 år gammel på gjerningstidspunktet og jobbet for Stasi - avdeling 6 i Ministeriet for statssikkerhet - med ansvar for passkontroll og turisme.

Ifølge tiltalen møtte Kukuczka opp på den polske ambassaden i Øst-Berlin med en bombe festet til magen og forsøkte å true seg til å få utreise til Vest-Berlin. Utpressingen gikk til å begynne med bra. Den polske statsborgeren fikk viljen sin og ble utstyrt med reisedokumenter, visum og utreisekort av en Stasi-ansatt.

Kukuczka ble deretter fulgt til sektorovergangen på Friedrichstrasse stasjon.

Czeslaw Kukuczka

Czeslaw Kukuczka var langt fra den eneste personen som ble drept av Stasi. Historikere har funnet mer enn 70 bekreftede tilfeller. Stasi brukte ofte gift eller saboterte bremsene på ofrenes biler.

© AIPN, Kr 010/1975

Men det var en livsfarlig finte. Samtidig fikk Manfred N. ifølge tiltalen i oppdrag å "nøytralisere" Kukuczka. Etter å ha passert grensekontrollen på stasjonen tidlig på ettermiddagen 29. mars 1974 ble planen satt ut i livet:

"Da mannen ubekymret gikk forbi, ble han skutt i ryggen av en sivilperson iført mørk frakk og solbriller på to meters avstand", rapporterte vitner senere.

Ifølge den opprinnelige Stasi-rapporten om saken klarte de "operative styrkene" å "nøytralisere" Kukuczka ved 15-tiden "uten å vekke særlig oppmerksomhet blant andre reisende". Seks dager etter Kukuczkas død ble det i en Stasi-rapport notert at han hadde truet to grensevakter med et våpen.

Retten skal avgjøre om saken kan fortsette

Etter skuddene ble den sårede Kukuczka brakt til Stasis fengselssykehus i Berlin med alvorlige skader. Han ble erklært død kl. 18.32.

Kukuczka hadde kommet til Øst-Berlin for å flykte til Vesten. Han hadde jobbet som brannmann i hjemlandet, men inntekten var ikke nok til å forsørge kona og de tre barna. Kona kjente ikke til fluktplanene hans, og i flere tiår visste ikke familien om - eller hvordan - han døde.

Byretten i Berlin skal nå ta stilling til om tiltalen skal opprettholdes. Det hersker tvil om lovbruddets karakter.

Påtalemyndigheten mener at det dreier seg om overlagt drap. Men hvis retten kommer til at det dreier seg om uaktsomt drap, vil saken bli avvist fordi uaktsomt drap foreldes etter 30 år i Tyskland. Forsvaret vil sannsynligvis hevde at Stasi var nødt til å eliminere polakken fordi tjenesten trodde han hadde en bombe på seg, ifølge bild.de.