I 1989 hadde østtyskerne fått nok og demonstrerte mot DDR-styret.

DDR-flyktninger skapte kaos i Praha

Sensommeren 1989 var Tyskland fremdeles delt i to: Forbundsrepublikken i vest og DDR i øst. Mange innbyggere i DDR lengtet etter friheten i vest og søkte derfor asyl i Vest-Tysklands ambassade i Praha.

28. oktober 2014

Østtyskerne flyktet fra DDR


Vest-Tysklands ambassade i Praha lignet en flyktningleir – og det var nettopp det den var i september 1989.

4000 østtyske asylsøkere hadde slått seg ned i ambassadens hage, der hver en flekk etter hvert ble dekket av telt.

De sanitære forholdene var mildt sagt fraværende, og faren for sykdomsutbrudd overhengende.

Likevel nektet asylsøkerne å forlate ambassaden. De var redde for å bli returnert til Øst-Tyskland av tsjekkiske myndigheter.

Andre DDR-flyktninger kjørte til Ungarn, der de fritt kunne krysse grensen til Østerrike og dermed vesten, fordi Ungarns reformvennlige kommuniststyre ikke ville hindre dem i å forlate landet. Asylsøkerne hadde ikke denne muligheten, fordi de ikke var bileiere.

Berlinmuren faller

Endelig fikk flyktningene lov til å reise, men de som dro, fikk aldri komme tilbake. Reisen foregikk via DDR i egne tog med forseglede vogner.

Halvannen måned senere falt muren og dermed også DDR. Plutselig kunne alle tyskere dra hvor de ville.

Han åpnet portene i Berlinmurene

Les artikkelen om hvordan en modig offiser tok sitt livs beslutning og åpnet Berlinmurens porter, i Historie nr. 16/2014 her.

NB! Du må ha en profil på Historie for å laste ned artikkelen. Den er gratis å opprette, og det tar bare et øyeblikk. Når du klikker på nedlastingsknappen, får du mulighet til å opprette en profil.

Kanskje du er interessert i