Atombombene har nettopp falt over Hiroshima og Nagasaki, og ved midnatt mellom 10. og 11. august 1945 mottar de unge oberstene Dean Rusk og Charles H. Bonesteel en uvanlig ordre fra det amerikanske krigsdepartementet: De skal finne et passende sted å dele Korea mellom USA og Sovjetunionen. Og de får en halvtime på seg.
De finner frem et kart, kaster et raskt blikk på det, og velger 38. breddegrad som ideell skillelinje. Delingen vil blant annet sikre USA kontrollen med Koreas hovedstad, Seoul.
Overraskende nok aksepterer Josef Stalin, og uten at amerikanerne spør verken sine allierte eller Korea til råds, blir landet delt i to med et pennestrøk.
Korea er på randen av krig
Delingen av Korea ble begynnelsen på en konflikt som den dag i dag truer med å utløse en atomkrig.
Straks etter Japans kapitulasjon hadde koreanerne begynt å bygge opp igjen en uavhengig regjering i form av folkekomiteer.
Men andre verdenskrigs seiersherrer, særlig USA, mente at koreanerne ikke var klare for selvstyre etter 35 år som japansk koloni – til tross for at landet frem til 1910 hadde vært en samlet, selvstendig nasjon.
USA og Sovjetunionen tok makten i hver sin ende av landet, og snart ble Korea en brikke i det storpolitiske spillet som utviklet seg til den kalde krigen.
I nord hyllet Sovjet den hjemvendte kommunistiske militslederen Kim Il-sung og de spirende folkekomiteene. Men i sør forbød amerikanerne folkekomiteene.
De mente ideen luktet av kommunisme, og allierte seg i stedet med en liten gruppe konservative godseiere med den konservative, nasjonalistiske Syngman Rhee i spissen.
Tre år senere hadde de to stormaktene befestet de ideologiske motsetningene i nord og sør. En planlagt gjenforening ved et demokratisk valg i 1948 slo feil, fordi USA og Sovjetunionen ikke kunne bli enige om betingelsene. Valget ble bare avholdt i sør.
Det resulterte i en reell deling av landet i Nord-Korea og Sør-Korea, ledet av henholdsvis Kim Il-sung og Syngman Rhee. Begge gjorde krav på hele den koreanske halvøya.