Pixelfotoexpress.de/DDRbildarchiv.de
Grensekontroll med soldater og tyskere

Forsker avslører skyhøy selvmordsrate i DDR

Ifølge landets ledere var Øst-Tyskland et sosialistisk idealsamfunn, men dokumenter viser at et rekordstort antall borgere tok sitt eget liv.

For mange innbyggere var livet i det kommunistiske DDR grått og trist. Nå har den tyske forskeren Ellen von den Driesch avslørt akkurat hvor ille det sto til. Hun har nemlig fått tilgang til hittil hemmeligholdte dokumenter fra det østtyske styret.

Papirene avslører hvor stor andel av befolkningen som begikk selvmord i perioden 1952 til 1990. Og det er hårreisende lesning.

I løpet av de nesten 40 årene tok 31 østtyskere per 100 000 sitt eget liv. Tallet var dobbelt så høyt som selvmordsraten i det demokratiske Vest-Tyskland. I mange år var den østtyske selvmordsraten den høyeste i Europa.

svarthvitt portrett av Honecker

Statslederen Erich Honecker (1971-1989) var en av de få som kjente hemmeligheten om de mange selvmordene i DDR.

© Bundesarchiv, Bild 183-R0518-182/CC-BY-SA 3.0

Tallene ble holdt hemmelig

De katastrofale selvmordstallene ble hemmeligholdt, og regjeringen prøvde å late som om DDR var fullt av glade og tilfredse borgere. Von den Drieschs forskning avslører nådeløst at ca. 200 000 østtyskere tok sitt eget liv.

Bare to personer i DDR kjente sannheten: helseministeren og statsoverhodet, som leste myndighetenes uttalelser.
Da DDR kollapset i 1989, ble store mengder dokumenter ødelagt, men ansatte i DDRs sentraladministrasjon for statistikk gjemte dokumentene om selvmordsrater – trolig for å selge dem senere.

Dokumentene havnet i det tyske forbundsarkivet – i stabler med usorterte papirer som von den Driesch møysommelig pløyde seg gjennom.