Hva er et dommedagsfly?

24 timer i døgnet, 7 dager i uken, 365 dager i året. Et såkalt dommedagsfly står alltid klart til å lette med USAs president hvis det utenkelige skulle skje.

Dommedagsfly

Dommedagsflyet Boeing E-4B har plass til 112 personer hvis det bryter ut atomkrig.

© USAF

Dommedagsfly er en flytype som både amerikanerne og russerne utviklet på 1970-tallet for å forberede seg på en altødeleggende atomkrig under den kalde krigen.

Flyene skulle fungere som en slags flyvende bunkere der nasjonens leder og ministrene kunne bringes i sikkerhet dersom landet ble angrepet med atomvåpen. Fra luften kunne landets statsoverhode omgi seg med rådgiverne sine og beslutte neste trekk i krigen.

For å sikre flyene mest mulig var de fylt med en rekke defensive funksjoner. Flyene var for eksempel bygget for å motstå de elektromagnetiske pulsene etter detonering av atomvåpen, som normalt ødelegger elektronikk.

I tillegg var flyene utstyrt med analoge flyinstrumenter som er sikret mot cyberangrep.

Flyene står alltid klare

Antall russiske dommedagsfly er usikkert, men USA har for øyeblikket fire dommedagsfly. De er ikke teknisk sett hemmelige, men blir bare sjelden omtalt av myndighetene – og deres eksistens, plassering og flyvninger er omgitt av mye hemmelighold.

Likevel er det kjent at minst ett dommedagsfly er i alarmberedskap til alle døgnets tider – klart til å ta av sammen med presidenten og hans følge dersom USA blir utsatt for et stort angrep.

Flyene lettet 11. september 2001, da New York ble rammet av et terrorangrep.

Senest ble et amerikansk dommedagsfly, en Boeing 747 E-4B, observert over Den engelske kanal i slutten av mars 2022.

Flyet kan ha vært i luften som en form for respons på at Russland har truet med å bruke atomvåpen dersom Vesten blander seg inn i invasjonen av Ukraina.