Shutterstock & Mrrebel1453
Rød telefon over sovjetisk og amerikansk flagg

Hvor mange ganger ble den røde telefonen brukt under den kalde krigen?

For å unngå en total atomkrig bestemte USA og Sovjetunionen seg for å opprette en direkte kommunikasjonslinje mellom de to landene. Linjen var imidlertid ikke en telefon, slik filmer og bøker vil ha oss til å tro.

Under Cubakrisen i 1962 var verden nærmere en altomfattende atomkrig enn noen gang tidligere, da supermaktene USA og Sovjetunionen balanserte på randen av 3. verdenskrig.

En av grunnene til opptrappingen av konflikten var at det tok svært lang tid før offisielle diplomatiske meldinger mellom de to landene nådde frem. I noen tilfeller var meldingene opptil seks timer under veis, selv om hvert minutt talte i den spente situasjonen.

For å unngå en lignende konflikt la stormaktene en 16 000 km lang kabel fra USA til Sovjetunionen og åpnet en direkte kommunikasjonslinje mellom Pentagon og Kreml den 30. august 1963.

Formålet med linjen var å gjøre det mulig for statsoverhodene å kommunisere raskt og effektivt med hverandre under internasjonale kriser.

Men til tross for mange filmer og bøker der statsoverhoder ringer til hverandre via en rød telefon, har det aldri eksistert en slik telefon i virkeligheten.

Telefonen var en faks

Kommunikasjonen foregikk i stedet via en telegramforbindelse som ble erstattet av faks i 1986.

Og verken telegrafen eller faksen sto stille.

VIDEO: Kommunikasjon har forhindret atomkrig tre ganger

Video

Under den kalde krigen hadde USA og Sovjetunionen kontakt med hverandre under åtte internasjonale kriser - deriblant seksdagerskrigen (1967), krigen mellom Afghanistan og Sovjetunionen (1979-89) og Golfkrigen (1991).

Dessuten kommuniserte de to landene minst tre ganger, blant annet i forbindelse med John F. Kennedys død og Apollo-romfartsprogrammet.

Selv om Sovjetunionen gikk i oppløsning i 1991, eksisterer linjen fortsatt - nå via et datanettverk med sikre chatter og e-poster mellom USA og Russland.

Linjen ble brukt i 2003 da president George W. Bush og Vladimir Putin drøftet gjenoppbyggingen av Irak etter Irak-krigen.