Shutterstock
Atomkrig

Hvor mange ganger har verden vært på randen av atomkrig?

«Det farligste øyeblikket i menneskehetens historie» – slik lyder en beskrivelse av Cubakrisen i 1962, da USA og Sovjetunionen var nær atomkrig. Men det var verken første eller siste gang.

Den 27. oktober 1962 holdt den sovjetiske marineoffiseren Vasilij Arkhipov hele verdens skjebne i sine hender.

To uker tidligere hadde amerikanske fly oppdaget sovjetiske missilinstallasjoner på Cuba, som potensielt kunne ramme amerikanske byer.

USA iverksatte derfor en marineblokade for å hindre sovjetiske militærskip i å gå i land på Cuba. Som motsvar sendte Sovjetunionen ubåter bevæpnet med atomtorpedoer til området.

Mens Vasilij Arkhipovs ubåt lå på havbunnen – omringet av amerikanske krigsskip og uten kontakt med Moskva – ble to av hans kolleger enige om å skyte atomtorpedoene sine mot fienden.

Til tross for sterkt press fra kollegene nektet imidlertid Arkhipov å gi angrepet grønt lys.

Atomkrig

USA og Sovjetunionen har flere ganger vært nær en altødeleggende atomkrig.

© Shutterstock

«Det farligste øyeblikket i menneskets historie»

Arkhipovs avvisning reddet potensielt verden fra en altødeleggende atomkrig mellom Sovjetunionen og USA.

«Det var ikke bare det farligste øyeblikket i den kalde krigen – det var det farligste øyeblikket i menneskehetens historie», uttalte Arthur M. Schlesinger jr., rådgiver for president John F. Kennedy.

Men Arkhipovs heltedåd i 1962 var verken første eller siste gang verden var i nærheten av å ende i atomkrig.

Historikerne anslår at USA og Sovjetunionen (senere Russland, red.) har vært på randen av en atomkonflikt minst 22 ganger – senest i 1995, da en russisk radar forvekslet en norsk forskningsrakett med et amerikansk luftangrep.

Etter Sovjetunionens fall og slutten på den kalde krigen ble antallet atomvåpen kraftig redusert. Rundt om på kloden finnes det imidlertid fortsatt ca. 13 000 atomstridshoder, hvorav USA og Russland eier ca. 90 prosent.

I begynnelsen av 2022 truet Russlands president Vladimir Putin USA og NATO med atomvåpen dersom Vesten grep inn i invasjonen av Ukraina.