U.S. Army
Sørkoreanske soldater

Hvorfor ble Sør- og Nord-Korea delt?

Oppdelingen skulle egentlig ha vært midlertidig, men er endt med millioner av drepte og et bittert fiendskap, som stadig truer med å bryte ut i krig.

Ett Korea ble til to mot slutten av 2. verdenskrig, da USA og Sovjetunionen delte kontrollen over Koreahalvøya mellom seg. Planen var at de to områdene skulle samles igjen etter krigen, men rivaliseringen mellom USA og Sovjetunionen spente bein for ethvert forsøk på å finne en politisk løsning og lappe de to Koreaer sammen igjen.

Resultatet ble at Korea i 1948 ble delt i to land langs den 38. breddegrad. Sør for den nye grensen tok vestligsinnede, anti-kommunistiske militærfolk makten med støtte fra USA. I nord etablerte Sovjetunionen et kommunistisk styre.

Sørkoreanske soldater

Sørkoreanerne hadde både USA og FN i ryggen under Koreakrigen, som kostet minst 2,5 mill. liv.

© U.S. Army

2,5 mill. mistet livet

Fiendskapet brøt ut i lys lue i 1950, da Nord-Korea invaderte og raskt erobret store deler av Sør-Korea. Det sørkoreanske militæret gikk – med USA i ryggen – til motangrep, og i årene etterpå mistet minst 2,5 mill. mennesker livet, før en våpenhvile igjen plasserte grensen ved den 38. breddegrad i 1953.

Siden da har Sør- og Nord-Korea utviklet seg i hver sin retning. Sør-Korea er nå en demokratisk stat med en robust økonomi og tette bånd til Vesten. Imens er Nord-Korea blitt til en isolert og underutviklet militærstat, som fortsatt drømmer om å beseire naboen i sør.