Roman Harak/Wikimedia Commons/Shutterstock & Wikimedia Commons
Kim Il-Sung, Volvoer, Nord-Korea, Sverige

Kim Il-Sung stjal 1000 Volvoer

For et halvt århundre siden bestilte Nord-Koreas leder, Kim Il-Sung, 1000 Volvoer. Men diktatoren betalte aldri, og gjelden for bilene har i dag vokst til en svimlende sum.

På begynnelsen av 1970-tallet bestiller Nord-Koreas diktator, Kim Il-Sung, en flåte av vestlige biler, nærmere bestemt 1000 Volvoer av typen 144 GL – med moteriktig grønn lakk og skinnseter.

Mens Sør-Korea og det meste av Vesten har et iskaldt forhold til Nord-Korea, kan det nøytrale Sverige gjøre forretninger med Kim Il-Sungs diktatur.

Volvoene inngår i et svensk handelsfremstøt på 600 millioner svenske kroner, og bilene blir levert i 1974. Betalingen lar imidlertid vente på seg.

Flotte tall lurte Volvo

I den offisielle statistikken var Nord-Korea en suksess med imponerende veksttall takket være utvinning av jern og kull. Landets kullproduksjon alene økte på mindre enn 10 år fra 6800 tonn til 21 800 tonn i 1970. Den største kjøperen var naboen Kina.

Bak de sminkede tallene var imidlertid virkeligheten en helt annen. Nord-Korea led av hungersnød, og industrien ble holdt i gang av tvangsutskrevne nordkoreanere som slet under kummerlige forhold – men det gjorde Kim Il-Sung alt for å skjule.

Illusjonen virket. De økonomiske nøkkeltallene var i hvert fall nok til at den svenske bilprodusenten Volvo vurderte regimet som troverdig å gjøre forretninger med. Men selskapets ledelse ble svært skuffet – Kim tok imot bilene, mens Volvo fikk lang nese.

Volvoer, Nord-Korea, Sverige

De grønne Volvoene blir tydeligvis holdt ganske godt ved like av nordkoreanerne.

© Roman Bansen/Wikimedia Commons

Luksusbiler ble folkeeie

Saken om de 1000 Volvoene har siden havnet i Sveriges eksportkredittråd, som hvert år sender en purring til Nord-Korea. Gjelden, med renters rente, har vokst til over tre milliarder svenske kroner. Pengene er trolig tapt, da Nord-Korea bare ignorerer purringene.

Bilder av bilene som har sluppet ut fra det lukkede landet gjennom årene, viser at Volvoene blant annet kjører rundt som drosjer i Nord-Koreas hovedstad, Pyongyang.

Bilene ser velholdte ut, selv om flere av dem mangler vindusviskerblader – en reservedel som nordkoreanerne tilsynelatende har vanskelig for å få tak i.