Nordkoreansk avhopper forærte USA en MiG

Det sovjetiske superflyet MiG-15 skjøt ned amerikanske jagerfly i fleng i de første årene av Koreakrigen. Men da en nordkoreansk pilot overrakte et helt intakt fly til de ivrige amerikanerne 21. september 1953, endret det styrkeforholdet.

I USA skiftet No Kum-sok navn til Kenneth H. Rowe og tok utdannelse som elektroingeniør.

© Imageselect

Helt siden amerikanerne stiftet bekjentskap med MiG-15-jageren i luftrommet over Korea i november 1950 hadde militæret jaktet på informasjon om russernes raske jetfly.

Det ble utlovet en dusør på 100.000 dollar til den som kunne skaffe et eksemplar av flyet.

Amerikanerne fikk aldri fingrene i en helt intakt maskin under selve Koreakrigen, men 21. september 1953 – to måneder etter at våpenhvilen var underskrevet – gjorde mannskapet på Kimpo-flybasen store øyne da den nordkoreanske piloten No Kum-sok landet på rullebanen.

Nordkoreaneren ønsket egentlig bare å hoppe av til Vesten, men han hadde med seg en fullt fungerende MiG-15.

Maskinen ble grundig undersøkt av eksperter og testet av piloter, så det amerikanske fly­våpenet fikk kjennskap til selv de minste detaljene ved flyet.

Testpilotene kalte MiGen «en vakker flymaskin» og forsto godt hvorfor den sov­jetiske jageren hadde gitt det amerikanske F-86 Sabre-jetflyet kamp til målstreken.

No Kum-sok visste ingenting om dusøren på 100.000 dollar men fikk likevel utbetalt summen. Han sikret seg i tillegg politisk asyl i USA.

Men avhoppingen var langtfra uten ofre: Fem av Nos kamerater i Nord-Koreas flyvåpen ble henrettet på grunn av hans forræderi.