I 1962 testet Edward Teller og hans folk a-bombens graveegenskaper i Nevada-ørkenen, og blåste dermed millioner av tonn radioaktiv sand opp i atmosfæren.

Ny kanal skulle graves ut med hydrogenbomber

Mot slutten av 1950-årene prøvde amerikanske forskere å utvikle ideer for alternativ bruk av kjernevåpen. Blant de villeste forslagene var det et som mente at USA ved hjelp av hydrogenbomber skulle sprenge ut en ny kanal tvers over Panama.

Hydrogenbomber skulle pløye kanal gjennom Panama

I 1958 satte USA i gang et høyst uvanlig prosjekt. Operasjon Plogskjær, som prosjektet ble døpt, skulle undersøke om atomvåpen kunne brukes til annet enn ødeleggelse. I spissen for prosjektet sto fysikeren Edward Teller, som blant annet ville at USA ved hjelp av 302 hydrogenbomber skulle grave en ny og enda større kanal tvers over Panama. Teller og hans folk hadde nemlig prøvesprengt atombomber dypt nede i jorden og funnet ut at de kunne sprenge bort millioner av tonn jord.

USA utførte 27 graveforsøk med atom- og hydrogenbomber

Edward Teller hadde også planer om å sprenge en kunstig havn i Alaska og bruke atombomber til å grave etter gassforekomster i USAs fjellkjeder. Teller og hans folk rakk å utføre 27 prøvesprengninger med kjernevåpen før prosjektet ble stanset.

Last ned hele den utrolige fortellingen fra Historie 04/2014.VIDEO: Få oversikt over historiens atomprøvesprengninger

I løpet av den kalde krigen prøvesprengte supermaktene til sammen over 2000 kjernevåpen, hvorav de største var mange tusen ganger kraftigere enn Hiroshima-bomben. På denne grafikken kan du få en oversikt over samtlige av historiens atombombesprengninger.NB! Du må ha en profil på Historie for å laste ned artikkelen. Den er gratis å opprette, ogdet tar bare et øyeblikk. Når du klikker på nedlastingsknappen, får du mulighet til å opprette en profil.

Kanskje du er interessert i