Stalin likviderte svensk holocaust-helt

I en gammel dagbok avslører en tidligere KGB-sjef hvilken behandling sovjetrusserne ga en av Sveriges største helter.

Dagboken om likvideringen lå gjemt i en vegg i Serovs feriehus og ble i år funnet av den nye eieren – hans barnebarn.

© fishki.net

En dagbok funnet i Russland gir tilsynelatende svar på hvilken skjebne den svenske diplomaten Raoul Wallenberg fikk under andre verdenskrig.

I 1944 reddet han tusenvis av ungarske jøder fra nazistenes gasskamre, men ble tatt til fange i Budapest. Etter det er det uklart hva som skjedde med ham.

Josef Stalin beordret dødsstraf

Men dagbokens forfatter er ikke i tvil.

«Jeg er helt sikker på at Raoul Wallenberg ble likvidert i 1947», skriver den tidligere KGB-sjefen Ivan A. Serov, som styrte Sovjetunionens etterretningstjeneste fra 1954 til 1958.

Hans påstand om den svenske heltens død bygger på en melding fra forgjengeren hans om at Josef Stalin og hans utenriksminister hadde gitt ordre om dødsstraff.

Liket ble aldri funnet

Raoul Wallenbergs lik er aldri blitt funnet, og også den detaljen gir Serov en forklaring på. For etter likvideringen skal sovjetiske myndigheter ha sørget for at liket ble kremert.

Serovs barnebarn vil nå be den russiske sikkerhetstjenesten om å få utlevert dokumenter som kan bekrefte Serovs uttalelser i dagboken.

Mysteriet om Wallenberg

Sovjetiske myndigheter benektet ethvert kjennskap til Wallenbergs forsvinning. Senere avslørte dokumenter fra Kreml at sovjetrusserne tok ham til fange, men forklaringer på dødsårsaken var mange.

Raoul Wallenberg ga beskyttelsespass til ungarske jøder i 1944.

© Getty Images