Feltrasjoner under War of Jenkins' Ear: Admiral stoppet skjørbuk helt tilfeldig
Når marinen dro i krig, var den vitaminfattige kosten en større trussel enn fienden. En admiral løste problemet ved en tilfeldighet.
I 1741 kan admiral Edward «Old Grog» Vernon fra den britiske marinen knapt tro sine egne ører. Ifølge skipslegene har tallet på tilfeller av skjørbuk blant mennene hans plutselig stupt.
Kosten i marinen er ensformig og vitaminfattig. Den består primært av grøt, saltet kjøtt og beskøyter – skipskjeks – og skjørbuk er utbredt.
Legevitenskapen vet ennå ikke at sykdommen skyldes vitaminmangel, og Vernon aner ikke hvorfor antall tilfeller har sunket blant mennene hans. Men han merker seg at det har skjedd samtidig med at han har begynt å blande rom og lime i mannskapets algebefengte drikkevann for å heve smaken, i stedet for vin eller øl, som er det vanlige til sjøs.
Snart blir drikken en fast bestanddel av alle britiske sjøfolks dagsrasjon. Den får navn etter Vernons kallenavn, «Old Grog», som han har fått fordi han alltid går med en frakk av grogham – en type grov silke.
Først nesten 300 år senere oppdager forskere at det er det høye innholdet av C-vitamin som gjør at limesaft effektivt forebygger skjørbuk.
Visste du at britiske sjøfolk ble kalt «limeys» fordi de drakk grogg med limesaft?