Raske manøvrer avgjorde slaget da tyskere og russere møttes ved Tannenberg. Den russiske generalen Samsonov (t.h.) tok konsekvensen av nederlaget og begikk selvmord.

Russisk general foretrakk en kule

En russisk armé ble utslettet av tyskerne ved Tannenberg og 90 000 mann tatt til fange. General Samsonov unnslapp skammen med et pistolskudd.

16. juni 2014 av Esben Mønster-Kjær

Generalen mistet hæren

Han hadde ført 240 000 russere inn i Øst-Preussen i august 1914, men bare en håndfull var igjen da general Samsonov prøvde å komme ut igjen få dager senere. Tyskerne hadde omringet og utslettet armeen hans ved Tannenberg, og generalen selv var nå flyktning.

"Tsaren stolte på meg", gjentok den sønderknuste generalen igjen og igjen, mens stabsoffiserene hans lette etter en vei ut av fellen.

En slagen general trakk seg unna

Da den lille gruppen satte seg i bevegelse igjen etter en kort hvil, var generalen borte. Offiserene lette og ropte i den mørke skogen da de plutselig hørte et enkelt pistolskudd.

Samsonov slapp å forklare tsaren hvordan han hadde lidd første verdenskrigs klareste militære nederlag.

Du kan lese alt om russernes utslettelse ved Tannenberg i 1914 i vår artikkel fra Historie nr. 10/2010:

NB! Du må ha en profil på Historie for å laste ned artikkelen. Den er gratis å opprette, og det tar bare et øyeblikk. Når du klikker på nedlastingsknappen, får du mulighet til å opprette en profil.

Kanskje du er interessert i