Nyheten om den snarlige våpenhvilen fikk soldatene til å juble. Like etter ble de beordret i kamp for siste gang. 

© Getty Images & Shutterstock

Avslutningen på 1. verdenskrig druknet i blod

Klokken fem om morgenen 11. november 1918 signerer Tyskland våpenhvilen som avslutter første verdenskrig. Våpnene skal stilne seks timer senere, og tiden bruker amerikanske, britiske og franske generaler til å jakte på medaljer og forfremmelse. Tusenvis av menige soldater betaler prisen for den meningsløse galskapen.

2. november 2018 av Jannik Petersen

11. november kl. 06.00, amerikanernes hovedkvarter i Chaumont i Frankrike

John Pershing mottar nyheten om signeringen av våpenhvileavtalen med mismot. Generalen for alle de amerikanske styrkene i Europa har i over en måned advart mot å slutte fred med tyskerne før nasjonen har forstått at den er slått.

Innerst inne føler general Pershing seg ganske sikker på at det er hans innsats alene som har tvunget tyskerne i kne. 

Likevel er han skuffet over at den planlagte storoffensiven mot Metz 14. november aldri kommer til å bli noe av. Generalen lar en finger gli over det enorme kartet på endeveggen i hovedkvarteret, og sukker:

«Hvilken enorm forskjell bare et par dager til med krig ville ha gjort».

Skuffet ber Pershing staben sin sende marskalk Fochs telegram videre til alle kommandosentraler. 

Det er ytterst kortfattet og meddeler bare at på grunn av våpenhvilen skal alle kamphandlinger opphøre klokken 11.00. Pershing ser ingen grunn til å utdype hva hans underordnede skal bruke krigens siste seks timer til.

Klokken 06.50, 32. amerikanske divisjons hovedkvarter vest for Metz

Den amerikanske general Bunker Haans styrker har gått i stilling i et kupert område med en flat slette foran seg. Her hører Haan at våpenhvilen er signert, og at kampene skal opphøre klokken 11.00.

General Haan har akkurat lagt på da han mottar nok en oppringning. En av hans un­der­ord­ne­de anmoder om tillatelse til å an­gripe med brigaden sin – for å fjerne en for­dyp­ning i frontlinjen som vil se stygg ut på kartet når freden kommer, forklarer offiseren.

Haan blir rasende. Han har aldeles ikke tenkt å ofre menneskeliv bare for at kartet over fronten skal se penere ut. 

Brigadekommandøren får blankt avslag. Haan har truffet sin beslutning: For hans menn er krigen slutt, og kanonene i hans sektor får ordre om å innstille skytingen. Men langt ifra alle ententens generaler langs vestfronten tenker som Haan. 

Mange av dem beordrer planlagte offensiver satt ut i livet – helt i tråd med Fochs, Per­shings og Haigs instruksjoner – ingen av soldatene deres skal skåne seg selv eller fienden, selv om tiden er i ferd med å renne ut for verdenskrigen. 

Selv om våpenhvilen var underskrevet, og det var mindre enn seks timer til kanonene skulle stilne, ble soldater sendt frem mot tyskernes maskingevær. 

Klokken 07.00, 89. amerikanske divisjons hovedkvarter vest for Metz

William Wright drømmer om en stor militærkarriere og ser med beklagelse på ordren
om at våpnene skal stilne. Generalen må raskt finne
på noe som kan motivere hans yngre offiserer til å fortsette å kjempe helt til klokken 11.00.

Under krigens siste brifing av sine underordnede forklarer general Wright:

«Vår divisjon har vært i felten i lang tid uten ordentlige hygienefasiliteter. Hvis fienden får bli værende i byen Stenay, vil soldatene våre fremdeles ikke få vasket seg. 179. brigade skal derfor straks rykke frem mot byen og innta den».

Den egentlige årsaken til ordren er imidlertid en helt annen. Wright vil overgå nabo-divisjonen, slik at Pershing velger å forfremme ham – fra general for en divisjon til general for en hel samling av divisjoner, et såkalt armékorps.

Stenay er et ettertraktet mål, for der har den tyske prins Rupprecht hatt sitt militære hovedkvarter tidligere i krigen – akkurat slike detaljer som en ambisiøs general som Wright ville elske å kunne flette inn i rapporten sin om divisjonens siste heroiske offensiv.

Generalens ordre blir adlydt, og troppene rykker frem. Flere kilometer vest for Stenay mister 89. divisjon sine første 20 mann da en granat fra en tysk haubits eksploderer midt blant dem.

Fire kilometer sør for Stenay gjør en av Wrights underordnede, major Hanford McNider, holdt med sine 2000 mann. Tyske maskingevær og kanoner sender en morderisk sperreild ned over broen bataljonen hans må krysse. 

McNider ser forferdet på haugene av lik som allerede har hopet seg opp ved broen, og bestemmer seg for å innstille offensiven. Han blir aldri irettesatt for denne beslutningen, og forfremmes til brigadegeneral under andre verdenskrig

1. verdenskrigs siste vanvittige dag

De fleste jublet 11. november 1918, da fredsavtalen endelig ble underskrevet og avsluttet den mest blodige krigen verden hadde sett til da. 

Men de allierte generalene fikk det plutselig travelt da de så hvordan muligheten for å vinne ære og forfremmelse forsvant mellom fingrene på dem. I krigens siste timer sendte de tusenvis av unge soldater i døden for å tilfredsstille sine egne ambisjoner. 

Du kan lese HELE historien på vår digitale abonnementstjeneste WYPE, som du akkurat nå kan få gratis i en måned.

Du kan blant annet ...

  • ... følge krigens siste dag time for time
  • ... komme tett innpå soldatene som settes til meningsløse angrep
  • ... lese hvordan hele saken ble hemmeligholdt i årevis

Foruten HISTORIEs artikler får du også tilgang til 17 av våre andre populære magasiner - blant annet Illustrert Vitenskap, National Geographic og Gjør det selv.

OBS! Du finner artikkelen om avslutningen på 1. verdenskrig i HISTORIE nummer 17.

God fornøyelse!

Vil du ha enda flere detaljer om første verdenskrig?

Vi har gledet oss lenge til å vise deg denne fabelaktige første verdenskrigs-pakken som vi har satt sammen. Slå til nå, så får du:

  • 3 nummer av HISTORIE.
  • Vårt store spesialnummer om første verdenskrig, der vi tar oss ned i skyttergravenes helvete, følger dramaet i verdens største sjøslag – slaget ved Jylland – og flyr med Den røde baron i historiens første luftdueller.
  • Et flott og klassisk armbåndsur.

Få fingrene i pakken akkurat HER

Kanskje du er interessert i