En skur flechetter kunne gjennomhulle et område på ca. 50 ganger 10 meter. Selv stålhjelmer kunne ikke stoppe pilene.

© Bridgeman Images

Flechetten var et brutalt redselsvåpen

Panikken spredte seg blant de tyske styrkene på slagmarken under 1. verdenskrig, da selv ikke en stålhjelm kunne stoppe det franske redselsvåpenet - flechetten.

På slutten av 1914 skapte et nytt fransk våpen frykt blant tyske soldater. Fra fly slapp franskmennene hundrevis av små stålpiler – flechetter – ut over de tyske troppene på slagmarken.

Rundt 500 av de 15 cm lange stålpilene ble sluppet ut fra flyet om gangen, og de oppnådde på grunn av tyngdekraften en høy nedslagshastighet.

Ifølge et samtidig magasin ble en brite i 1915 vitne til at franskmennene testet våpenet på en ku: «Rundt tre piler traff kua og gikk tvers gjennom den og videre ned i bakken».

Soldater var forsvarsløse mot pilregn

Ifølge tyskerne som opplevde det dødelige pilregnet, gikk pilene gjennom kroppen fra hode til føtter. Selv stålhjelmer ga ingen beskyttelse.

«I tilfelle et pilangrep var det tryggere å ligge flatt på bakken, for selv om man dekker et større område, vil en pil som treffer, ha mindre sjanse for å treffe flere organer samtidig», uttalte en overlevende.

Snart begynte tyskerne også å bruke pilene, som fikk en bitter inskripsjon: «Oppfunnet av Frankrike, produsert i Tyskland».