Flechetten var et brutalt redselsvåpen

Panikken spredte seg blant de tyske styrkene på slagmarken under 1. verdenskrig, da selv ikke en stålhjelm kunne stoppe det franske redselsvåpenet - flechetten.

En skur flechetter kunne gjennomhulle et område på ca. 50 ganger 10 meter. Selv stålhjelmer kunne ikke stoppe pilene.

© Bridgeman Images

3 centimeter lange stålpiler, kjent som flechetter, er funnet i krigssonen i Ukraina.

©

UKRAINA 2022: Putin bomber løs med små spikre

Små spikerlignende piler er funnet boret inn i et hus i Kyiv-forstaden Butsja. Det rapporterer Washington Post.

Pilene kommer trolig fra såkalt flechette-ammunisjon, der en eksploderende artillerigranat spyr de 3 centimeter lange stålpilene mot jorden med stor kraft.

Våpenet er beregnet til å bruke mot infanteri i tette formasjoner, og amerikanerne anvendte dem bl.a. i Vietnamkrigen. Bruken er omstridt, fordi flechettene rammer tilfeldig og lemlester alle i deres bane – soldat som sivil.

I Ukraina synes de dødbringende små pilene å være brukt som et terrorvåpen vendt mot sivilbefolkningen.

Les mer om den første bruken av flechetter under 1. verdenskrig:

På slutten av 1914 skapte et nytt fransk våpen frykt blant tyske soldater. Fra fly slapp franskmennene hundrevis av små stålpiler – flechetter – ut over de tyske troppene på slagmarken.

Rundt 500 av de 15 cm lange stålpilene ble sluppet ut fra flyet om gangen, og de oppnådde på grunn av tyngdekraften en høy nedslagshastighet.

Ifølge et samtidig magasin ble en brite i 1915 vitne til at franskmennene testet våpenet på en ku: «Rundt tre piler traff kua og gikk tvers gjennom den og videre ned i bakken».

Soldater var forsvarsløse mot pilregn

Ifølge tyskerne som opplevde det dødelige pilregnet, gikk pilene gjennom kroppen fra hode til føtter. Selv stålhjelmer ga ingen beskyttelse.

«I tilfelle et pilangrep var det tryggere å ligge flatt på bakken, for selv om man dekker et større område, vil en pil som treffer, ha mindre sjanse for å treffe flere organer samtidig», uttalte en overlevende.

Snart begynte tyskerne også å bruke pilene, som fikk en bitter inskripsjon: «Oppfunnet av Frankrike, produsert i Tyskland».