HMS Furious var en 20 000 tonn stor slagkrysser som britene i løpet av 1917 og 1918 bygde om til et improvisert hangarskip.

Når kom det første hangarskipet i kamp?

Hvor og når lettet de første flyene fra et hangarskip og fløy i kamp?

25. august 2014

Første verdenskrig tok hangarskipene i bruk

Hangarskipet HMS Furious var utgangspunktet for historiens første angrep fra en flytende startbane. 19. juli 1918 lettet sju britiske fly og satte kursen mot en tysk luftskipsbase i byen Tønder, som da var en del av Tyskland.

Etter en times tid i luften nådde seks av de sju flyene frem til Tønder og slapp sine 50-pundsbomber. Tyskernes jagerfly, som skulle ha forsvart basen, var sendt bort, og det tyske luftvernskytset klaret ikke å hindre angrepet. Britene greide derfor å ødelegge begge zeppelinerne på basen og rasere to av tre hangarer.

Kunne ikke lande på hangarskipet

Etter aksjonen fortsatte tre fly mot Danmark, der de nødlandet på grunn av drivstoffmangel. Tre fly returnerte til HMS Furious og landet på sjøen. Flyene sank, men pilotene ble plukket opp. Flyene ble bevisst ofret fordi det var uhyre farlig å lande på dekket. Tidligere forsøk på å lande et fly på et skip i bevegelse hadde nemlig bare unntaksvis endt godt. Året før hadde for eksempel testpiloten Edward Dunning omkommet under landing på Furious.

Kanskje du er interessert i