Treningstunneler fra 1. verdenskrig funnet i England

Arkeologer har funnet tunneler og skyttergraver som unge menn har trent i før de skulle i krig. Tunnelene er fulle av graffiti, etterlatenskaper – og en rød sportsbil.

Det er ikke bare arkeologene som er begeistret for det nye funnet. Det har vært nødvendig å sperre området av om natten for å hindre nysgjerrige i å ta seg inn.

I det sørvestlige England ved Larkhill har arkeologer funnet et treningsanlegg fra 1. verdenskrig med både skyttergraver og underjordiske tunneler.

Her har blant annet australske og newzealandske menn trent på å dra i krig. Og både skyttergraver og tunneler har skullet etterligne forholdene som soldatene ville møte i skyttergravene i Frankrike og Belgia.

Brødre skrev graffiti på veggene

Tunnelene går mer enn 6 meter under jorden, og nede i dem har arkeologer funnet over 200 granater, hvorav halvparten var ladet med krutt.

Kalkveggene er dekket med graffiti. To brødre har for eksempel skrevet etternavnet sitt “Halls” sammen med uttrykket Semper Fidelis (alltid trofast).

Soldatene var nede i tunnelene i mange uker – også under den særdeles harde vinteren i 1916/17.

Soldatene røykte og ordnet hår

De over 100 år gamle treningsfasilitetene ble funnet under en utgravning til cirka 400 nye hus, og de rommer for eksempel kammer, tannbørster, sigaretter og en eske med australske karameller.

Forskere kjenner ikke til at skyttergravene og tunnelene er dokumentert noe sted, men noen må ha visst at de fantes. For arkeologene har funnet en motorsykkel fra 1950-årene og en rød MG sportsbil fra 1930-årene.

Det er første gang arkeologer kan grave ut og undersøke et så stort treningsområde fra 1. verdenskrig.