Sspl/Science & Society/Ritzau Scanpix

Fotograf skulle male krigen rosenrød

Historiens første innleide krigsfotograf fikk i oppgave å sende hjem vakre bilder av landskaper, leirliv og stolte offiserer i uniform. Men det gikk ikke etter planen.

Krimkrigen gikk dårlig, og korrespondenter fra londonavisen The Times hadde i mange måneder sendt gruoppvekkende øyenvitneskildringer fra fronten. Britiske tropper døde som fluer, og artiklene tegnet et bilde av mislykkede angrep og inkompetente offiserer.

I et forsøk på å snu folkestemningen besluttet den britiske regjeringen å sende ut en fotograf som kunne formidle et rosenrødt bilde av nasjonens innsats.

Valget falt på Roger Fenton, som var berømt for sine vakre landskapsfotografier og fremragende portretter av den britiske kongefamilien. Med 36 kasser fotoutstyr gikk Fenton i land i den lille havnebyen Balaklava på den sørlige delen av Krim i mars 1855.

Straks etter ankomsten gikk han i gang med å fotografere og ble dermed historiens første ekte krigsfotograf. Helt etter regjeringens ønske skapte Fenton fra første øyeblikk et glansbilde av krigen. Portretter av stilige offiserer, glimt av avslappet hverdagsliv i leirene og utsikten over nakne landskap var blant favorittmotivene.

Det nærmeste fotografen kom til å skildre krigens gru, var et bilde av kanonkuler strødd ut på en vei.

© Sspl/Science & Society/Ritzau Scanpix

I nesten fire måneder reiste Roger Fenton rundt på Krim-halvøya, der den hestetrukne vognen hans fungerte som en rullende skyteskive for russerne. Mirakuløst slapp han helskinnet fra kuleregnet, men måtte reise hjem før tiden i juni 1855 da han ble rammet av kolera.

Fentons bilder vekket ikke så stor interesse i England som håpet. Men senere er han blitt anerkjent som kunstner og pioner innen fotojournalistikken.