Fremmedlegionen: I døden for Frankrike

16 år etter Napoleons nederlag ved Waterloo prøvde Frankrike å gjenvinne sin storhet ved å bli Afrikas største kolonimakt. Erobringene ble starten på Fremmedlegionen.

🔴 Erobret av Fremmedlegionen og den franske hæren.

© Shutterstock

Fremmedlegionen kjempet over det meste av kloden

Frankrike hadde akkurat invadert Algerie da Fremmedlegionen ble sendt til Nord-Afrika for å styrke den franske hæren i 1831. De neste knapt 100 årene var enheten med på å skape det franske imperiet. Som takk kunne legionærene søke om å få fransk statsborgerskap etter endt tjeneste.

Fremmedlegionær

Enhet i den franske hæren som opprinnelig bare besto av utenlandske tropper. I dag kan franskmenn også bli legionærer.

Kaskett

Under felttog i ørkenen ble legionærenes såkalte képi blanc (hvite kaskett) utstyrt med nakkebeskyttelse mot den nådeløse sola. Kepien hadde også en annen viktig funksjon: På lønningsdagen dyttet legionærene lønna ned i lua.

Økser

Etter ankomsten til Algerie i 1831 ble Fremmedlegionen satt til å drenere myrer, felle trær og bygge veier. Den franske hæren så legionærene primært som ingeniørtropper.

Blodpølse

Utstyr som det ikke var plass til i ryggsekken ble rullet sammen i et stykke grovt stoff og surret fast på toppen. Opprinnelig var stoffet rødt, så det pølseformede stoffstykket ble kalt le boudin – fransk for blodpølse.

Shutterstock

Emblem

Legionens kjennemerke var en granat med syv flammer. Det ble preget på uniformsknappene og var en del av gradstegnet.

Støvletten

I tillegg til støvlene hadde soldatene et stykke lær som beskyttet skoene mot søle og hindret at det havnet småstein i skoene. I starten ble de kalt støvletter, men senere – da de kom på moten i siste halvdel av 1800-tallet – gikk de under navnet gamasjer.

Tre slag forvandlet kampbrødre til elitekorps

I starten sto det dårlig til med disiplinen i Fremmedlegionen, men tre berømte slag ga legionærene rykte som barske soldater.

©

Constantine

Stormingen av den algirske byen Constantine i 1837 var Fremmedlegionens første store triumf. Byens festning, som lå høyt på en klippetopp, ble sett på som uinntakelig.

©

Camarón

På 1860-tallet forsøkte Frankrike å legge Mexico til imperiet sitt, men forsøket mislyktes. Under kampene ved herregården Camarón (Camerone på fransk) utviste legionærene stort mot.

©

Bac Ninh

En general sendte legionen til byen nord i Vietnam i 1884 med ordene: “Dere er soldater for å dø, og jeg sender dere nå til stedet der man dør”. Likevel stormet de byen Bac Ninh, som var erobret av en tallrik kinesisk hær.

Skrinet med Danjous håndprotese vises frem under den årlige Camerone-paraden.

© DPA Picture Alliance / Imageselect

Soldater ærer kunstig hånd

Hvert år den 30. april feirer legionen den såkalte Camerone-dagen til minne om kameratene som falt under et slag i Mexico i 1863.

Her ble en patrulje på 65 legionærer under ledelse av kaptein Danjou angrepet av 3000 mexicanske tropper. Danjou, som hadde en håndprotese av tre, oppildnet sine menn til kamp, men falt snart for en fiendtlig kule.

Tre ganger avslo legionærene fiendens tilbud om en ærerik overgivelse. Ikke før det sto igjen bare tre legionærer på slagmarken, aksepterte de nederlaget og overga seg.

Den største æren en legionær kan motta i dag, er å bære Danjous protese under paraden på Camerone-dagen.

Visste du at...

… Frankrike var forbudt

område for Fremmedlegionen da kongen opprettet enheten i 1831? Legionærene skulle alltid oppholde seg i utlandet.

… regelen ble brutt

under den fransk-tyske krig i 1870-71 og under 1. verdenskrig, da Frankrike ble invadert av tyskerne?

… legionen ikke snakket fransk

før i 1835? Inntil da besto enheten av tyske, polske, sveitsiske, flamske og spanske bataljoner som snakket morsmålet sitt. Etter en reform ble soldatene blandet sammen og fransk innført.

… muldyr

ble legionærenes beste venner i Nord-Afrika? For å gjøre legionen mer mobil satte legionen muldyr til å bære oppakningen samt sårede eller utmattede kamerater.

… legionens kampsang

handler om blodpølse? Og at det ikke er mer av den til belgiske legionærer? Et annet vers hyller viljen til å dø for Fremmedlegionen.

… “marsjèr eller dø”

er legionens motto? Under lange patruljer i Sahara hadde legionærene ofte bare det enkle valget. Våren 1900 marsjerte to kompanier 1835 km gjennom ørkenen i løpet av 72 dager – i 48 graders varme og katastrofalt små vannrasjoner.

… langsom marsj

er et av legionens kjennetegn? Under parader tar de bare 88 korte skritt pr. minutt mot resten av den franske hærens 120 skritt. Legionen går derfor bakerst under felles parader.