Grisekrigen: Historiens mest absurde krig
Grisekrigen: I 1859 kastet to av verdens sterkeste nasjoner seg ut i en av historiens mest absurde konflikter. Slagmarken var en øygruppe i USA. Årsaken var en sulten gris.

Den tyvaktige grisen var krigens eneste offer.
Øygruppen San Juan i delstaten Washington var interessant for både amerikanere og briter. Øyene hadde svært godt jordsmonn og tømmerrike skoger. Men mens det meste av området rundt San Juan var klart delt mellom Storbritannia og USA etter en traktat fra 1846, lå øyene i en geografisk gråsone. Begge nasjonene mente at de hadde rett til øygruppen.
Det mektige britiske handelskompaniet Hudson's Bay Company hadde etablert lakserøykerier på vestkysten av øyene og anlagt en stor sauefarm med 4500 dyr. Amerikanerne så også potensialet i de frodige øyene, og i årene før 1859 hadde 18 nybyggere bosatt seg i området.
Alle hadde skjøte på jorden sin, utstedt av amerikanske myndigheter. Til tross for skjøtene betraktet de britiske innbyggerne tilflytterne som okkupanter. Og stemningen mellom naboene kunne til tider være ytterst anspent.
Nabo skjøt gris
- juni 1859 oppdaget den amerikanske bonden Lyman Cutlar at en spraglete gris hadde vært på ferde i åkeren hans og tatt for seg av potetene. Bonden skjøt det grådige dyret uten å nøle.
Grisens eier, den irske naboen Charles Griffin, ble svært opprørt da han fikk høre om avlivingen av grisen. Og da de to naboene ikke kunne bli enige om en passende erstatning, gikk Griffin – som var ansatt i Hudson's Bay Company – til britiske myndigheter.
Britenes beskjed til Cutlar var klar: Hvis han ikke betalte for grisen, ville det bære rett i fengsel. Cutlar så ingen annen utvei enn å appellere til det amerikanske militæret. Og hjelpen kom raskt.
- juli nådde 66 amerikanske soldater frem til San Juan. Da den britiske guvernøren i Vancouver hørte om den amerikanske militære innblandingen, ba han også om hjelp. Og snart kom fem britiske krigsskip til den vesle øygruppen.