Historiens 5 mest kjente spioner

Mange blir sett på som helter, andre som noen ordentlige banditter – og noen hadde kanskje ikke gjort noe i det hele tatt. Her er historiens fem mest kjente spioner!

Belle Boyd lurte til seg krigshemmeligheter fra nordstatssoldater som hun kjente.

5. Belle Boyd sjarmerte seg til hemmelighetene

Belle Boyd (1844–1900) spionerte for sørstatene under den amerikanske borgerkrigen.

Den 18 år gamle sørstatsjenta Belle Boyd er kjent for sin rolle som spion i den amerikanske borgerkrigen. Med list og sjarm lurte hun til seg krigshemmeligheter fra nordstatssoldatene, og etterpå red hun – med fare for sitt liv – gjennom fiendelinjene for å formidle avgjørende opplysninger til sørstatenes befal.

Juan Pujol opptrådte som dobbeltagent under annen verdenskrig.

4. "Garbo" lurte tyskerne om D-dagen

Juan Pujol Garcia (1912–88) spionerte for de allierte under annen verdenskrig.

Spanjolen med dekknavnet «Garbo" var britisk agent under annen verdenskrig. Han lot som om han arbeidet for Nazi-Tyskland, men formidlet i virkeligheten falsk informasjon som blant annet bidro til at tyskerne var på feil sted under invasjonen av Normandie i 1944.

Ble tildelt det tyske jernkorset og den britiske imperieorden. Gikk under jorden etter krigen.

Ethel og Julius Rosenberg ble begge dømt til døden for spionasje.

© Library of Congress

3. Paret Rosenbergs skyld er omstridt

Ethel (1915–53) og Julius Rosenberg (1918–53) ble dømt for å ha spionert for Sovjetunionen.

Det amerikanske paret Rosenberg ble i 1953 dømt til døden for å ha lekket opplysninger om den amerikanske atombomben til Sovjetunionen under krigen. Titusener av mennesker demonstrerte mot dommen da de ble henrettet i den elektriske stolen. Mange mente at dommen var et utslag av den rådende kommunistskrekken i USA.

De fleste forskere mener i dag at Julius Rosenberg var informant for russerne, men at kona Ethels rolle var så marginal at hun burde ha fått en mildere straff.

Kim Philby holder pressekonferanse i 1955 der han avviser alle spionasjerykter.

© Keystone/Getty

2. Secret Service-sjef arbeidet for Sovjetunionen

Kim Philby (1912–88) spionerte for Sovjetunionen.

Storspionen Kim Philby tilhørte «Cambridge four", en gruppe britiske overklasse­jyplinger som ble vervet av den sovjetiske etterretningstjenesten på 1930-tallet. Under annen verdenskrig hadde han en lysende karriere i britiske Secret Service, og ble etter krigen leder av avdelingen som skulle bekjempe sovjetisk infiltrasjon. Først i 1963 kom den sjokkerende avsløringen at Philby hadde vært overbevist kommunist og arbeidet for russerne i hele denne perioden.

Philby klarte å flykte gjennom jernteppet og levde resten av livet sitt som respektert KGB-tjenestemann i Moskva, der han ble belønnet med hedersutmerkelsen Sovjetunionens helt.

Kim Philby er antakelig forbildet for hovedpersonen i John le Carrés roman Muldvarpen.

Mata Hari opptrådte i kjoler inspirert av tiden på øya Java.

© Apic/Getty

1. Mata Hari ble henrettet av franskmennene

Mata Hari (1876–1917) ble dømt for å ha spionert for Tyskland under første verdenskrig.

Få spionmistenkte har blitt så kjent som den hollandske danserinnen Mata Hari, hvis egentlige navn var Margaretha Zelle. Hun var elskerinnen til en høyt rangert fransk militær i første verdenskrig, og det ble påstått at hun hadde blitt vervet av tyskerne for å røpe franske krigshemmeligheter. Også franskmennene prøvde å verve henne som agent, men de dømte henne likevel til døden som tysk spion. Hun ble henrettet i 1917, da hun var 41 år gammel. I dag mener man det er tvilsomt at Mata Hari var skyldig i noen avansert form for spionasje. Mata Haris dramatiske liv har blitt filmatisert flere ganger, blant annet med Greta Garbo i rollen som den eksotiske artisten.