«Undersjøiske kabler er en uunnværlig infrastruktur og livsviktig for vårt moderne liv og vår digitale økonomi, likevel er de utilstrekkelig beskyttet og ekstremt sårbare for angrep», sa Peach.
I dag er Vestens kabler på havbunnen mer sårbare enn noen gang. For siden 2017 har Russland bare utvidet sin kapasitet til å kartlegge havbunnen og utføre sabotasje mot Vestens undersjøisk livsnerve.
GUGI er Putins prestisjeprosjekt
I sentrum for russernes dominans på havbunnen står et hemmelig militært program kjent som Hoveddirektoratet for dyphavsforskning – forkortet GUGI.
Fra en marinebase i Barentshavet har ubåter og skip i flere tiår seilt ut for å kartlegge Vestens undersjøiske infrastruktur for internett, gass og elektrisitet som forberedelse til en potensiell undervannskrig.
GUGI-programmet ble etablert på 1960-tallet under den kalde krigen og hadde som oppgave å overvåke fienden og innhente etterretning. Etter Sovjetunionens fall på 1990-tallet ble GUGI overtatt av Russland, som siden har investert enorme summer i programmet.
I dag ligger prestisjeprosjektet strategisk langt foran de vestlige landenes og har sikret Russland en posisjon som reell enehersker på havbunnen.
Hvor mange fartøy som inngår i GUGI, er ukjent, men programmet består av både ubåter, spionfartøy og sivile skip.