Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hva skulle til for å få Jernkorset?

Da Jernkorset ble innført under Fredrik Vilhelm 3, ble det gitt til soldater som hadde vist bemerkelsesverdige evner på slagmarken. Kravene til å motta hederstegnet falt drastisk med årene.

Shutterstock

Jernkorset var en militær fortjenstorden som ble brukt i Preussen og det tyske keiserriket og etterpå overtatt av Nazi-Tyskland. Det var i bruk fra 1813 til 1945.

Medaljen ble innført av kong Fredrik Vilhelm 3 som et hedersmerke for soldater som gjorde seg bemerket på slagmarken.

Den første mottaker var general Karl August Ferdinand von Borcke, som ble hedret for å ha satt livet på spill og ført sine menn til strålende seier over Napoleons styrker i april 1813.

Jernkorset skulle opprinnelig bare tildeles under krigen mot Napoleon men ble senere gjeninnført av Vilhelm 1 i 1870, Vilhelm 2 i 1914 og Hitler i 1939.

Jernkorset var den første militære medaljen som kunne tildeles soldater av en hvilken som helst rang.

Den vanligste var Jernkorset av 2. klasse, men det var mulig å gjøre seg fortjent til 1. klasse ved å utvise enda større mot.

Med tiden mistet imidlertid Jernkorset noe av sin verdi som statussymbol, da det ble meget rundhåndet utdelt; f.eks. fikk nesten halvparten av de ca. 11 mill. tyske soldatene Jernkorset av 2. klasse under 1. verdenskrig, de fleste bare for å ha vært til stede på slagmarken.

Blant dem var Hitler, som senere strødde om seg med ca. 4,5 mill. 2. klasses og 300. 000 1. klasses Jernkors under 2. verdenskrig.

Berømte ordener

  • Victoriakorset (Storbritannia)

    For tapperhet i fiendens nærvær.

  • Medal of Honor (USA)

    For tapperhet i kamp.

  • Æreslegionen (Frankrike)

    For lang og tro tjeneste.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul