Conradus Pfettisheim
Henrettelse

Hvem ble først dømt for krigsforbrytelser?

Den franske ridderen Peter von Hagenbach myrdet, voldtok og stjal uten skrupler, men i 1474 var det slutt på livet som brutal og blodtørstig voldsmann.

Peter von Hagenbach har en plass i historiebøkene som få vil misunne ham. Den franske ridderen ble i 1474 – som den første personen i historien – stilt for en internasjonal domstol og siktet for krigsforbrytelser.

Omtrent fem år før dommen hadde Hagenbach blitt utnevnt til fogd av hertug Karl den dristige av Burgund. Hans oppgave var å opprettholde orden og håndheve loven på vegne av hertugen i det urolige området langs Rhinen, som i dag utgjør grenselandet mellom Frankrike og Tyskland.

Hagenbach var en effektiv, men alt annet enn en mild oppsynsmann, og med tiden gjorde flere av de lokale innbyggerne opprør mot det brutale styret hans. Spesielt byen Breisach kjente ridderens jernhånd i en slik grad at en koalisjon av østerrikske, sveitsiske og franske styrker kom byen til unnsetning.

Tre krigsforbrytere som ble felt

Opp gjennom historien har mange krigsforbrytere sluppet å stå til regnskap for sine uhyrligheter, men noen ganger skjer rettferdigheten fyllest.

Adolf Eichmann
© The National Photo Collection (Israel)

Adolf Eichmann (1906–1962)

Kjent som: Toppnazist

Eichmann var en av arkitektene bak nazistenes jødeutryddelse, men flyktet i kaoset etter 2. verdenskrig til Argentina. Her ble han bortført av israelske agenter og brakt til Israel, hvor han ble funnet skyldig i krigsforbrytelser og henrettet ved hengning i 1962.

Seishiro Itagaki
© U.S. Army

Seishiro Itagaki (1885–1948)

Kjent som: Japans krigsminister

Som general og krigsminister spilte Itagaki en ledende rolle i Japans invasjon av Kina, der de japanske styrkene før og under 2. verdenskrig begikk en lang rekke krigsforbrytelser. Etter krigen ble Itagaki funnet skyldig i forbrytelsene og hengt i 1948.

Saddam Hussein
© The Baghdad Observer

Saddam Hussein (1937–2006)

Kjent som: Iraks president

Diktatoren styrte landet sitt med frykt, tortur og mord. Brutaliteten gikk spesielt ut over kurderne i landets nordlige del, hvor tusenvis av landsbyer ble utslettet, og hundretusenvis av menn, kvinner og barn ble massakrert. Saddam Hussein ble funnet skyldig og hengt i 2006.

Forbryter måtte miste hodet

Den internasjonale koalisjonen arresterte Hagenbach og stilte ham for en domstol der han ble siktet for drap, voldtekt og ulovlig skatteunndragelse.

Ifølge domstolen hadde ridderen «trampet på Guds og menneskets lover», men Hagenbach forsvarte seg med at han bare parerte ordre fra Karl den dristige.

De 28 dommerne godtok imidlertid ikke unnskyldningene. Retten understreket at Hagenbach som kommandør hadde et særlig ansvar fordi «han som ridder anses å ha plikt til å forhindre» forbrytelsene.

Til tross for alle Hagenbachs protester ble han funnet skyldig i anklagene og dømt til døden ved halshugging.