Shutterstock
Mongolsk kriger

Hvilken hær var historiens mest brutale?

Menn, kvinner og barn. Alle måtte løpe for livet på 1200-tallet, når Djengis Khans mongolske krigere gikk til angrep og drepte alle mennesker på sin vei.

Henrettede sivile med bakbundne hender. Torturkamre. Mishandlede og brente lik. Verden så med forakt og indignasjon på da bilder fra den ukrainske byen Butsja begynte å dukke opp etter at russiske tropper trakk seg ut av byen i mars 2022.

Lamslått kunne resten av verden bevitne brutaliteten som innbyggerne i den ukrainske byen var blitt utsatt for. Til tross for den store grusomheten og blodtørstigheten er ikke den russiske hæren historiens mest brutale – langt ifra.

Mongolene drepte millioner av kinesere

Hvis brutalitet kan gjøres opp i antall drepte, er Djengis Khans mongolske hær et kvalifisert forslag på tittelen som historiens mest brutale hær.

Selv om det kan være vanskelig å sette et eksakt antall på ofrene for mongolenes erobringstokter, er mange historikere enige om at rundt 40 millioner mennesker ble drept av mongolene på 1200-tallet. Dette tilsvarer ca. 10 prosent av jordens daværende befolkning.

Historikerne kan bl.a. se i kinesiske folketellinger fra den tiden at Kinas befolkningstall falt med flere millioner etter mongolenes invasjonen. Andre kilder forteller om fjell av menneskeknokler nær dagens Beijing.

Mongolsk kriger

Mongolene erobret på 1200-tallet enorme landområder – og det kostet ca. 40 millioner mennesker livet.

© Shutterstock

Massedrap endret klimaet

Så mange menn, kvinner og barn ble drept av mongolene at amerikanske forskere i 2014 kunne avlese massedrapene direkte på historisk data over menneskehetens klimapåvirkninger.

Mongolene reduserte jordens befolkning i en slik grad at store områder med landbruk ble lagt øde og overtatt av skog, noe som reduserte mengden CO2 i atmosfæren med 700 millioner tonn.

Det er en større klimapåvirkning enn svartedauden hadde – og den tok livet av opptil halvparten av befolkningen i Europa på 1300-tallet.