Hvor lenge kjempet soldater iført rustning?

I hvilken krig kjempet soldatene for siste gang i rustninger?

Helt frem til første verdenskrig bar franske kavalerister såkalte kyrasser for å beskytte overkroppen.

På slagmarken var Frankrikes såkalte cuirassier-regimenter de siste som kjempet i rustning. Da første verdenskrig brøt ut i 1914, red de ut på slagmarken iført stålhjelm og stålbrystplater.

Siden oldtiden var kavaleriet en viktig del av alle hærer. Angrep med tungt pansret­ rytteri var spesielt effektivt. I 1100-tallets Europa ble den pansrede ridderen hærens eliteenhet. Riddernes rustninger ble med årene mer og mer avanserte, inntil de på begynnelsen av 1400-tallet dekket rytterne fra topp til tå. På samme tid vant imidlertid kanoner og gevær frem, og det satte punktum for riddertiden.

I århundrene som fulgte ble ryttere i rustning gradvis sjeldnere. På 1800-tallet gjeninnførte Napoleon imidlertid pansret rytteri – cuirassier­-ryttere­ – i den franske hæren. Panseret hadde liten praktisk betydning, men stor psykologisk effekt. Det ble derfor kopiert i flere andre land.

Da første verdenskrig brøt ut, visste den franske hærledelsen godt at panseret til cuirassier-regimentene ikke kunne stanse en kule. Men generalene mente at rustningen ville gi beskyttelse mot fiendtlig kavaleris sabler og lanser. Allerede i løpet av de første ukene av krigen viste maskingevær og piggtråd imidlertid at kavaleriets – og ikke minst rustningens – tid nå var ugjenkallelig forbi.